Свечано отворена фабрика аутомобилских гума Тојо Тајер (Toyo Tire Serbia) у Инђији

Takahiko Kacumata i Takaši Šimicu na svečanom otvaranju fabrike Toyo Tires (Foto: Marko Rupena)

 

Компанија Тојо Тајер је данас (14.децембар) свечано отворила фабрику аутомобилских гума у Инђији.

Изградња постројења вредног преко 390 мил ЕУР трајала је 17 месеци, а комплекс фабрике за производњу гума укључује и савремено постројење за тестирање гума, као и соларну електрану, која ће покривати део годишњих потреба фабрике за електричном енергијом.

До 2023. године планирано је отварање радних места за више од 500 запослених, а предвиђена годишња производња износиће 5 милиона гума врхунског квалитета намењених за тржишта Европе, Блиског истока и Северне Америке.

Председник и генерални директор корпорације Тојо Тајер, Такаши Шимицу, истакао је да ће фабрика у Инђији играти кључну улогу у глобалном ланцу снабдевања и даљем развоју јапанског гиганта.

- Веома смо задовољни што смо изабрали Србију као земљу у којој ћемо изградити своју нову фабрику, најсавременију у Европи, која ће снабдевати европско тржиште из локалне базе и остварити свој потпуни стратешки потенцијал да задовољи потребе тржишта гума у САД. Надамо се да ће ово постројење бити још један од темеља развоја односа између наше две земље. Желимо да се захвалимо нашим дистрибутивним партнерима у САД и Европи, корпорацији Мицубиши, пружаоцима финансијских услуга, нашем извођачу, корпорацији Такенака, као и партнерским компанијама - рекао је Шимицу.

- Фабрика у Инђији је једина „греенфлиелд“ инвестиција корпорације Тоyо Тире у Европи, а најбоља је у целом свету по квалитету и опремљености - рекао је приликом отварања фабрике председник Србије Александар Вучић.

Како је додао, "очекујемо да одавде у свет, на тржишта Северне Америке и Западне Европе, оду најбоље гуме, произведене управо у Србији".

- Верујем да ових 117.000 метара квадратних није ни близу последње велике инвестиције корпорације Тојо Тајер у нашу земљу. За сада је уложено 283 мил ЕУР, а вредност инвестиције ће износити преко 300 мил ЕУР. Данас, у овој фабрици у Инђији ради 460 запослених, а планирано је да се отворе радна места за још 120 људи до краја следеће године. То нам све доноси бржи раст БДП-а, то нам доноси веће плате и више пензије - додао је Вучић.

Врхунска пословна пракса, знање и посвећеност јапанске компаније којима се тежи широм света такође су имплементирани у примени најсавременијих технологија и еколошких пракси у фабрици у Инђији. Глобална филозофија Тојо Тајер у области заштите животне средине и унапређења одрживог пословања у потпуности се примењује и у Србији. Фабрика у Инђији ће радити по највишим светским стандардима, како у погледу производње, тако и у погледу безбедности и здравља на раду и заштите животне средине, стоји у саопштењу компаније Тојо Тајер Србија.

Компанија Тојо Тајер Србија основана је у октобру 2019. године. Јапанска корпорација Тоyо Тире водећи је светски произвођач гума, са више од 70 година традиције и готово 13.000 запослених широм света.

Компанија Тојо Тајер Србија основана је у октобру 2019. године. Јапанска корпорација Тоyо Тире водећи је светски произвођач гума, са више од 70 година традиције и готово 13.000 запослених широм света.