Свима вама који сте се били на Дану добављача – Агробизнис 2019. желимо пуно успеха након ових састанака и у будућем раду.

То што сте се дошли говори доста о томе како схватате свој рад и како се борите за себе и своју будућност, а нама чини част и потврђује да радимо добру ствар.

Дан добављача – Агробизнис 2019. окупио је представнике више од 120 компанија, газдинстава, институција и задруга и одржано је више од 550 Б2Б састанака.

Пријавило се 123 правних лица: 76 компанија, 11 пољопривредних газдинстава, 16 предузетника, две земљорадничке задруге, 7 великих трговински ланаца, БиоСенс, Финс, пољопривредне стручне службе, Развојни фонд АПВ итд.

Регистрован је секторски широк спектар произвођача: воће и поврће, гајење житарица, млинска индустрија, млечна индустрија, месна индустрија, пчелари, произвођачи пољопривредне механизације, сточне хране, пића, шећера, уља и масти, печурки, амбалаже, етикета итд.

За неколико месеци контактираћемо учеснике да проверимо да ли су неки од разговора разултирали и конкретном сарадњом, а у наставку вам преносимо речи званичника са самог отварања, као и изјаве неких од учесника Б2Б састанака.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић

„Циљ ове манифестације је да окупи мала и средња предузећа у агробизнису и повеже их са великим извозницима и трговинским ланцима, и на тај начин им омогући да уђу у ланац добављача. Произвођачима у сфери пољопривреде то омогућава континуиран пласман производа, а са друге стране великим трговинским ланцима и извозницима омогућава континуирано снабдевање производима, сировинама и репроматеријалом.“

Кроз ово умрежавање постижу се два крупна ефекта - повећање извоза и свеукупно повећање производње у области пољопривреде. Развојна агенција Војводине је пронашла добар модел да направи спону између малих произвођача и великих извозника и трговинских ланаца.

Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ

„Број учесника на овим догађајима које РАВ организује континуирано се повећава, па се за Дан добављача – Агробизнис 2019. пријавило око 130 компанија. У наредном периоду РАВ ће контактирати све њих како би се видело колико су сусрети били успешни и да ли су резултирали и неким конкретним договорима и новим партнерствима“.

Милорад Марковић, Ван Друнен Фармс Еуропа (Van Drunen Farms Europa), комерцијални директор

„Пријавили смо се јер тражимо нове локалне добављаче свежег и смрзнутог воћа и поврћа, као и нове купце за своје производе. Имали смо неколико занимљивих састанака и са малопродајним ланцима, јер крајем следећег месеца планирамо први пут у историји фирме да избацимо наш бренд, „Хандфул“, а имали смо и неколико занимљивих састанака са мањим фирмама које користе наше производе као додак њиховим производима, попут меда, чајева, чоколаде итд.

Делезе Србија (Delhaize Serbia)

Тамара Половина, менаџер одељења

„Дошли смо овде јер Делезе подржава локалне произвођаче и јер нам је циљ да пласирамо добре домаће производе у наше радње. Оно што за њих јесте изазов јесу критеријуми које ми као велики ланац имамо, али велики системи са пуно производа и пуно различитих категорија морају да одрже квалитет, како сарадње са добављачима, тако и квалитет понуде ка потрошачима. Поред иновативних производа, посвећени смо малим произвођачима и здравој храни, категорији која сваке године расте и шири се. Зато смо данас и имали највише састанака са произвођачима здраве хране и произвођачима воћа и поврћа.“

Милица Давидовић, aсистент менаџера категорије производа

„Задовољне смо више него што смо очекивале. Већина добављача била је управо из категорија које нас занимају, воће и поврће и здрава храна - дакле управо оно што је нама и било у фокусу и мислим да има потенцијала за сарадњу. И нама и добављачима више одговара да се овако састајемо, њима је сигурно лакше овако да дођу до нас него да они заказују засебно састанке. Ово је доказ да за десет минута заиста може да се исприча најважније“.

Сања Мелкус и Виолета Ивковић, власнице све познатијих производа од војвођанских тартуфа. Имају пуно тога да кажу, тешко је рећи шта нам је која рекла, па их овде тако заједно и преносимо, као Труф Труф (Truff Truff):

„У авантуру малих предузетница (или жена предузетница), кренуле смо заједно и можемо вам рећи да добро пливамо. Регистроване смо од краја 2017. године и за годину и по дана успеле смо да испунимо план што се пласмана у Србији тиче. Има нас у око 15 продавница, што здраве хране, што ланаца, и задовољне смо продајом. Оно због чега смо овде дошле и где тражимо идеје и помоћ јесу паковање и амбалажа. Стаклена амбалажа коју ми користимо углавном се мора куповати на палете, што нама не одговара, па смо дошле на састанке са произвођачима амбалажа, да видимо каква им је понуда. Стаклена амбалажа је читав један посебан проблем и програм о којем ми мали произвођачи морамо да водимо рачуна“.

Дејан Стефановић, ПГ, произвођач буковачи и шитаки из Сремских Карловаца, Новосађани га морају знати са Лиманске пијаце

„Сада највише продајем но пијацама, а ушао сам са својим производима и у Лидл. Овде сам дошао да истражим тржиште, да видим шта је то што се тражи и које су нам могућности за даље, али и да бих одржао састанке са још неким ланцима, и могу вам рећи да сам задовољан како је прошло“.

Љубица Еркић, власница Пастаи (Pastai) тестенина

„Успели смо за две године да заокружимо тржиште Србије, да уђемо у велике ланце и да радимо са врхунским ресторанима и хотелима, али има још увек пуно посла. На Дан добављача сам дошли да пронађемо добру сировину, јер желимо да проширимо програм и почнемо озбиљније да се бавимо извозом. Имамо упита из иностранства, радићемо вероватно нешто за руско тржиште и за Хрватску. Данас сам овде имала успешне састанке, као уосталом и на прошлогодишњем Дану добављача који је РАВ организовао. Тада смо разговарали са трговинама и као резултат тога наши се производи од новембра 2018. налазе на полицама Универекспорта (Univerexport).

Татјана Аврамов, Реал Ред Розбери (Real Red Raspeberry), власница, раме уз раме са оцем

„Ми производимо малине и премиум производе од малина. Имамо 10 ха засада малине, имамо сопствену хладњачу, а у последњих годину и по дана бавимо се и прерадом малина у здраве, премиум производе. Оријантисани смо на извоз, у Чешку, Црну Гору, Ирак, преговарам и са још неким замљама Блиског Истока, а у Србији смо тренутно ексклузивно само у ланцу Делезе. Овде смо дошли да се видимо са представницима других ланаца, али и са компанијама које раде замрзнуте малине на територији Војводине и којима можемо да обезбедимо велики део сировине. Разговарала сам и са Развојним фондом Војводине да видим какве врсте новчане помоћу су нам доступне. Овакву врсту пословних сусрета највише ценим: имамо десет минута да продамо свој производ, оно што радимо, своју енергију.“

Владимир Божић, власник Грин Хаус Фуд (Green House Food), познате и као „намази Патевски“

„Производимо намазе на бази леблебије и пасуља. Тренутно производимо око 60.000 комада месечно, али у догледно време планирамо да производимо дупло, ако не и тродупло, а планирамо и извоз. Тренутно извозимо у Босну и Херцеговину, али има неких назнака да ћемо радити Словенију и Русију. Овде смо дошли на састанке са великим ланцима у којима наших производа још нема.

Милош Прпа, Прпа Јоми

„Правимо намазе од поврћа и радимо тек годину дана. Тренутно производимо две до три хилајде теглица месечно, извозимо у Босну и Херцеговину и Црну Гору, али преговарамо са још неколико земаља. Циљ нам је да повећамо производњу и извоз. Овде смо дошли да причамо са представницима трговинских ланаца, али и да пронађемо добављаче сировине, јер имамо проблем да нађемо органске произвођаче. Требају нам органски патлиџан, парадајз, броколи, шпанаћ, сунцокрет.“

Ивана Дрндарски, ПГ Дрндарски

„Бавимо се производњом јагодичастог воћа, имамо 15 јутара јагода, два јутра малина, једно јутро купина, 11 јутара паприке, пластенике са салатом, имаћемо дињу...Овде смо дошли да се представимо првенствено са јагодичастим воћем, које бисмо ове године да пакујемо у специјална паковања. Највеће количине сада нам иду за извоз, у Русију, овде продајемо накупцима, али бисмо да покушамо да уђемо у неке дистрибутивне ланце у Србији.“

ПГ Мирилов, Немања Мирилов и Биљана Марков, вазда насмејани

Немања Мирилов:

“Бавимо се производњом и прерадом леблебије, а основни производ нам је високопротеинско безглутенско брашно од леблебије, добијено спором мељавом, традиционално методом, онако како се то некада радило. У кооперацији смо и са другим произвођачима који раде на традиционални начин, без коришћења хемије. За сада пордајемо углавном у продавницама здраве хране и путем Интернета. Овде смо се пријавили као добављачи, основни производ нам је сирова леблебија, а ускоро ћемо имати и кувану пастеризовану леблебију.“

Биљана Марков:

„На овом Дану добављача смо хтели да се упознамо са условима великих ланаца, јер поред тога што смо ушли у продавнице здраве хране, све је већа потражања за нашим производима. Ово је јако добар начин за пословне разговоре, јер за један дан можете да остварите више контаката. Прошле године је након оваквог Дана добављача Пастаи почео да узима наше брашно, а мислим да смо и ове године имали неколико успешних разговора.“

Следећи Дан добављача Развојне агенције Војводине биће одржан у новембру ове године и биће посвећен сектору пратеће аутомобилске индустрије.

Следећи Дан добављача за сектор агробизниса окупиће нас опет на пролеће 2020.

Генерални спонзор