Сарадња Италије и Србије у напредним технологијама

 

Пета годишња научно-пословна конференција Италијанско–српске платформе за сарадњу у напредним технологијама – ISCP 2018, која је одржана у Ректорату Универзитета у Новом Саду, била је усмерена на јачање везе између науке, истраживања и привреде у функцији „индустрије четврте генерације“, и везе Италије и Србије у тој области. У оквиру конференције потписан је и споразум о приступању Универзитета у Новом Саду Алијанси италијанско-српске платформе за сарадњу у напредним технологијама.

Отваравши конференцију, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић нагласио је да Италија и Србија имају изузетно развијене привредне и економске односе, да је спољно-трговинска размена у 2017. години износила готово четири милијарде евра, да је Италија прво извозно тржиште за српску привреду, да су италијанске компаније у Србији уложиле око 2,2 милијарди евра и запослиле око 23.000 радника, од којих око половине у Војводини.

„Ово је прилика да се та добра привредна сарадња прошири и подигне на виши ново“, навео је Милићевић и додао да платформа ISCP даје могућност увођења у ту сарадњу иновација, научноистраживачког рада. Он је навео да је Покрајинска влада то видела као добру прилику за додатни импулс сарадње српских привредника са италијанским привредницима. О томе говоре и улагања у Новосадски универзитет, изградња Научнотехнолошког парка на више од 29 хиљада квадрата, који се гради у кампусу Универзитета, заједничким улагањем Владе Србије и Покрајинске владе.

Председник ISCP Алијансе Микеле Мерола (Michele Merola), истакао је да су Нови Сад и Војводина изабрани за одржавање овогодишње конференције јер је 70 одсто италијанских привредника и предузећа сконцентрисано управо у Војводини, као и због чињенице да је Војводина јак академски центар.

ISCP 2018 конференција се одржава се под покровитељством Амбасаде Италије, уз подршку Покрајинске владе и Развојне агенције Војводине, а организатори конференције су: Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (AIS3), Привредна комора Србије, Confindustria Serbia, Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота (UCIMU), и Институт за спољну трговину (ICE).