Реинвестиција Хајнекена у Новом Саду

 

Kомпанија Хајнекен Србија представила је у својој пивари у Новом Саду капиталну инвестицију вредну 16 мил ЕУР. Једно од највећих досадашњих улагања компаније у Војводини обухвата додатну линију за лименке и технички унапређену линију за стаклену амбалажу.

Овим је постигнута значајно већа оперативна и логистичка ефикасност и повећана производња за готово 50%. Истовремено, смањена је емисија ЦО2 у дистрибуцији за више од 1.000 тона годишње (што је смањење од 20%) и достигнуто до 100% искоришћеност укупних производних капацитета, наведено је у саопштењу.

Генерална директорка Хајнекен Србија, Неда Ђокић истакла је да су инвестиције у пивари у Новом Саду симбол дугорочног одрживог пословања компаније у Србији.

Амбасадор Холандије у нашој земљи, Јост Реинтјес навео је да је билатерална трговина између Холандије и Србије премашила 1 млрд ЕУР, а Холандија и даље представља један од најзначајнијих извора ФДИ инвестиција овде.

Чак 84% сировина које Хајнекен користи у производњи пива долази из Војводине, а вредност куповине од локалних добављача износи 11 мил ЕУР а на годишњем нивоу.

- Веома је важно да се сировине купују на тржишту Војводине. У разговору са руководством компаније анализирано је питање раста њихових цена и закључено да треба додатним финансијским подстицајима помоћи произвођаче сировина. Тако желимо да обезбедимо сигурност произвођачима сировина, али и пиварама да могу да купују на нашем тржишту и да тај ланац у будућности буде непрекинут - навео је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић додао је да ова компанија представља један од доказа да је Нови Сад одлично привредно окружење и да привлачи светске инвеститоре.