Радни састанак са представницима Швајцарске агенције за развој и сарадњу

 

План развоја АПВ био је тема радног састанка који је одржан 6.септембра, а којем су присуствовали Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, делегација Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) коју је предводила Мелина Папагеоргиу Триполини, шефица Одсека за добро управљање у СДЦ, представници Развојне агенције Војводине, на челу са директором Дарком Буљешевићем, и други представници цивилног и јавног сектора. Састанак је организован у оквиру посете представника СДЦ свим пројектима које су подржали, међу којима је и План развоја АПВ, у делу усаглашавања циљева Плана развоја са циљевима из Агенда 2030 (СДГ УН).

Разговарано је о све четири важне области које будући План развоја обухвата, а то су економски развој, инфраструктура, заштита животне средине и друштвени развој. Оцењено је да се активности у вези са израдом Плана развоја, који би требао бити усвојен на Скупштини АП Војводине крајем ове године, крећу у предвиђеном правцу.

На састанку је закључено да би се применом методологије која је установљена током прве фазе израде овог важног стратешког документа, могли очекивати значајни бенефити за грађане Војводине.

Софић је истакао да ће се у предстојећој фази – средњорочног плана развоја, највећи изазови налазити управо у мониторингу спровођења докумената за План развоја и захвалио на агилном приступу свих учесника у овом процесу.

Подсетимо, почетком марта 2022. године започела је нова фаза израде Плана развоја АП Војводине 2022-2030. која подразумева дефинисање визије и правца развоја, као и активности које ће довести до постављених циљева Покрајине у овој декади.

„План развоја је најважнији развојни документ, који даје стратешки оквир на основу кога се дефинишу конкретне активности и усмеравају ресурси. На тај начин ће се значајно утицати на унапређење услова за живот и рад у Војводини“, поручио је Софић.

Сходно томе, подсетио је Софић, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, укључио је грађане и грађанке Војводине у ову фазу израде Плана развоја АП Војводине, како би тиме дали допринос одређивању приоритета и постављању реалних и одрживих циљева развоја које они сматрају најважнијим за квалитет живота у Покрајини у наредних девет година.