Прва испорука Тојо Тајер Србија

 

Прва испорука 540 гума произведених у погону компаније Тојо Тајер Србија у Инђији кренула је пут Северне Америке 9. августа 2022.

Тојо Тајер Србија, са којом сарађује и Развојна агенција Војводине, први је европски погон јапанске компаније Тоyо Тире Цорпоратион, који се налази у Североисточној радној зони у Инђији. Компанија је основана 4.октобра 2019.године, први ашов забоден је 15. децембра 2020, а данас (9.априла) отишла је прва испорука гума.

Првој испоруци присуствовали су амабасадор Јапана Такахико Катсумата, генерални директор Тојо Тајер Србија, Јоји Имура, директор фабрике у Инђији Аyкут Гидерги, председник Општине Инђија Владимир Гак, као и остали представници менаџмента компаније и запослених.

Јапански амбасадор Такахико Катсумата, изразио је велико задовољство што је присуствовао овом догадјају као амабасадор Јапана.

У децембру 2020.године, када сам дошао у Србију као амбасадор, моја прва посета је била управо овде, и зато могу да посведочим вашем труду и успеху. Упркос пандемији, на овом месту је одржана церемонија полагања камена темељца за фабрику. Од тада је прошло годину и осам месеци. Пандемија Ковид-19 и даље траје, али Тојо Тајер Србија наставља са изградњом своје савремене фабрике, и ево данас присуствујемо првој испоруци гума. Ове године је 140 година пријатељских односа Јапана и Србије и отварање ове фабрике у децембру биће важан догађај за тај јубилеј“, рекао је амбасадор Катсумата, захваливши Влади Србије на подршци и субвенцијама коју је компанија добила, као и на великој подршци коју је компанија добила од Општине Инђија и њеног председника, Владимира Гака.

Генерални директор Тојо Тајер Србија, Јоји Имура се такође свима захвалио што је идеја о првој фабрици у Европи постала стварна.

Ово је прва испорука из Тојо Тајер Србија за америчко тржиште. Потрошачи у Америци ће већ за пар месеци возити своје аутомобиле са гумама произведеним у овој фабрици. Наш следећи циљ је достизање производње пуним капацитетом. Већ се осећам усхићеним кад помислим да ће за мање од годину дана овај утоварни простор бити препун наших производа, припремајући се да крену на пут широм света.“

Присутнима се обратио и Аyкут Гидерги, директор фабрике у Инђији, пожелевши свима успеха у даљем реду и захваливши се целом тиму инђијског погона.

Ово данас је резултат наших заједничких залагања и зато желим да се захвалим целом тиму за све напоре који су уложили. Ова фабрика у Србији је веома важна за читаву Тојо Тајер корпорацију, и постоје велика очекивања да ће се управо овде производити најконкурентнији производи.“

Председник Општине Инђија, Владимир Гак се захвалио што је добио прилику да се обрати на овом месту, у једном, како је рекао „заиста великом и историјском дану за Србију и Инђију“.

Пре неколико година тешко да смо могли да замислимо у Инђији овако велику светску компанију. Ви сте као компанија постали њен понос. Данас смо овде да из Инђије пошаљемо први контигент гума на америчко тржиште, и то је учињено само за годину и по дана. Ви се мени захваљујете на подршци, али та подршка је нормална ако желимо да се наш град развија. Амабасадор Катсумата је споменуо да је ове године јубилеј, 140 година дипломтаских односа Јапана и Србије, и биће нам задовољство да дамо свој допринос у години јубилеја. Нека је са срећом почетак и прва испорука“, рекао је присутнима Гак.

Тојо Тајер Србија планира да запосли 523 радника у модерном комплексу на 64 хектара, у којем ће се производити око пет милиона пнеуматика намењених извозу у Северну Америку у Европу.

Како кажу у компанији, Србију су изабрали јер има квалитетну радну снагу, високу акумулацију страних инвестиција из аутомобилске индустрије, добре трговинске односе са многим земљама, као и дуге и добре односе са Јапаном, што је све заједно чини земљом са атрактивним пословним окружењем. Тојо Тајер је дошла у општину која се развијала заједно са компанијама које су долазиле у претходне две декаде мењајући њен привредни пејзаж, која има одличну географску позицију и логистички потенцијал, индустријске зоне уз међународни коридор, близину највћеих градова Београда и Новог Сада, и која је била отворена и чинила све што је потребно да компанијама олакша иначе компликовани инвестициони процес.

"Компанији Тојо Тајер Србија је подједнако важно да буде добар послодавац и саставни део заједнице. Активно ћемо учествовати у догадјајима и активностима које могу довести до решавања важних друштвених питања и до смањења последица климатских промена. Тојо Тајер Србија и Општина Индјија, руку под руку. Политика заштите животне средине је дубоко укорењена у наше активности. Тојо Тајер корпорација испуњава своју корпоративну одговорност према глобалној животној средини, има годишњи циљ смањења емисије ЦО2, и свесни смо да морамо да будемо проактивни у борби за очување наше животне средине."

Тојо Тајер Србија

Званична церемонија отварања биће одржана у децембру ове године, када ће и сви објекти бити спремни.

.