Привредницима за куповину нове опреме 239 милиона динара

 

Представницима 43 привредна друштва из Војводине уручени су 9.августа 2022. уговори о додели бесповратних средстава за куповину нове опреме. Бесповратна средства за додељена су у износима од по 8 милиона динара максимално на конкурсу који је расписао Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоурпаву, а реализовала Развојна агенција Војводине (РАВ). Из покрајинског буџета је за ову намену издвојено 239 милиона динара.

Уговоре је привредницима уручио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„Заједно са овим предузећима инвестираћемо укупно 650 милиона динара у набавку нове опреме. Желимо да подржимо домаће предузетнике и да на тај начин очувамо укупну екомонију наше земље“, изјавио је председник Покрајинске владе.

Према Мировићевим речима, трећина компанија којима су средства одобрена налази се у општинама из треће категорије развијености – Алибунар, Тител, Чока, Бела Црква, Ириг, Ковин, Оџаци, Жабаљ, Бач и Мали Иђош.

Председник је додао да је од оснивања Буџетског фонда за спровођење мера развојне економске политике АП Војводине 2017. године, расписано укупно девет конкурса – пет за набавку нове опреме, чиме је за 146 предузећа додељено 790 милиона динара, и четири конкурса за отварање нових радних места, за шта је опредељено 800 милиона динара за 61 предузеће.

„Покрајинска влада је по овим основама – за куповину опреме и отварање радних места – издвојила милијарду и 590 милиона динара, а са учешћем компанија уложено је укупно 4,2 милијарде динара. Предузетници су основна развојна полуга и носиоци привреде Војводине и стога ћемо наставити са подршком овом сектору“, навео је председник Мировић.

Догађају су присуствовали и директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић. Подсећамо да је Развојна агенција Војводине у јуну 2022. године реализовала 48. круг истраживања Испитивање пословне климе у АП Војводини, у коме су учествовала 202 предузећа из различитих сектора делатности. Фокус истраживања био је на улагању предузећа у развој свог пословања и програмима државне помоћи који би том унапређењу највише допринели.

У последње три године, око 83% испитаника је имало неки вид улагања у развој свог пословања, а највећи број улагања се односио на куповину нових машина и опреме (76%). Међу програмима државне помоћи који би највише допринели унапређењу њиховог пословања, испитаници истичу бесповратна средства за набавку опреме (66%), кредите са повољним каматним стопама (35%) и бесповратна средства за инвестиционе пројекте (30%).