Пет година Континентала у Новом Саду – Нова фабрика 2023.

 

Нови Сад ће идуће године добити нову фабрику Континентала (Continental), најављено је на обележавању пет година пословања ове компаније у Србији. У развојном центру и првој фабрици отвореној пре годину дана, запослили су хиљаду људи, а изградњом нове тај број би требало да буде утростручен. Челници фабрике у Србији очекују да ће се баш одавде диктирати светски трендови у ауто индустрији.

- До сада смо произвели више од 150.000 инструмент кластера и послали на разна тржишта Европе, Азије, па чак и Америке. Дневно произведемо у зависности од потреба купца од 1.300 до 1.500 комада - каже шеф производње Александар Алексић.

Фабрика је потпуно аутоматизована - за производњу су много значајнији висококвалификовани инжењери.

Генерални директор компаније Континентал Аутомотив Србија, Саша Ћоринга, очекује да ће из истраживачко-развојног центра диктирати трендове аутомобилске индустрије, и то управо из Новог Сада. Рашћемо по броју људи и у центру и у фабрици, додаје Ћоринга.

Едвин ван дер Ка, директор фабрике Континентал Аутомотив Србија наглашава да ће убрзо почнети производња још напреднијих решења, која су настала у Србији и то за премијум марке аутомобила.

Друга фабрика биће отворена у септембру и већ се планира њено проширење. У ове две фабрике директно је уложено 140 мил ЕУР.

- Ниједном нисмо зажалили јер смо од почетка знали да ћемо пронаћи одговарајуће раднике и добре услове за оно што планирамо. Локалне власти, Влада Србије, универзитети, су радили заједно са нама у постизању једног циља, а то је да Нови Сад претворимо у центар инжењерства и ауто-индустрије у Србији - каже члан Одбора Континентал Аутомотив, Исмаил Дагли.

Основан пре 151 годину, Континентал је једна од водећих технолошких компанија, а запошљава више од 190.000 људи у 58 земаља света.

Извор: еКапија