Нови погони у индустријској зони у Кули

 

У Кули је при крају изградња пословног, производног и складишног објекта предузећа за производњу садница Seveplant, које послује у саставу холандске компаније Verbeek, а на пролеће се завршавају и хале италијанских компанија Euroin и Calzedonia. Ова проширења резултираће и запошљавањем најмање 500 радника у индустријској зони у Кули.

U Euroinu, фабрици обуће за чувене светске модне куће, предвиђено је да буде отворено 150 радних места, а дупло више у компанији Calzedonia, једном од водећих глобалних произвођача доњег рубља.

На парцели од 1,8 хектара Seveplant прави хладњачу, радни простор за сортирање и калемљење садница, као и канцеларије и управу. Seveplant на 110 хектара производи око три милиона садница воћа и запошљава око 90 сезонаца, од којих ће 50 добити сталан посао захваљујући субвенцији Владе Војводине од 23,7 милиона динара.

Компанија Euroin, која има погоне у Угриновцима код Београда и Фекетићу, у општини Мали Иђош, преселиће постројења из закупљеног простора у Кули у нову фабрику у индустријској зони, а истовремено ће проширити производњу и удвостручити број радника.

Calzedonia је купила два хектара земљишта и подиже трећи погон у Србији, јер већ поседује фабрике Fiorano у Сомбору и Гордон у Суботици. У Кули ће бити запослене углавном жене.

Очекује се да отварање нових радних места смањи издвајања за социјална давања, која су годишње износила око 90 милиона динара.

Izvor: eKapija