ИТ у Војводини

Развој софтвера је најважнији извор прихода у високотехнолошком сектору, којим доминирају уграђени софтвер, решења за планирање ресурса у предузећу (ЕРП ), Јава апликације и софтвер за мобилне уређаје. Са обзиром на развијену прерађивачку индустрију, у Војводини су јаки сектори аутоматизација и контрола, а сектор који обећава је мехатроника, који је уско повезан са технологијом прераде.

Кључне карактеристике:


 • 230 компанија у сектору развоја софтвера, који запошљавају од неколико до скоро хиљаду запослених (нпр.Schneider Electric, 800 запослених, пројектовање система за управљање дистрибуцијом електричне енергије)
 • више од 50 компанија у производњи електронике
 • 32 компанија које су део Војвођанског ИКТ кластера запошљавају око 4.000 инжењера и имају укупан годишњи промет од преко 200 милиона евра
 • 5.500 нових ИТ студената на универзитетима Србије
 • Microsoft, Siemens, Bosch, Alcatel, Cisco, Ericsson, Muehlbauer, Schneider Electric, LEVI9, Hintech су стране компаније које већ успешно послују овде...

Образовање

Универзитет у Новом Саду нуди добру базу знања и вештина, а активности истраживања и развоја на факултетима омогућавају оснивање нових предузећа. Са ФТН-а је потекло више јаких фирми, чији укупни годишњи промет данас премашује 30 милиона евра.

Какве год да су кадровске потребе вашег ИКТ предузећа, сигурно ће бити задовољене расположивом понудом инжењера електротехнике, електронике, информационих технологија, уграђеног софтвера, аутоматике и мехатронике.

Такође, постоји велики избор квалификоване и неквалификоване радне снаге која омогућава компанијама у Војводини конкурентну производњу како на европском, тако и на глобалном тржишту.

Два факултета и једна висока стручна школа у оквиру Универзитета у Новом Саду располажу ИКТ одељењима.

ФТН (Факултет техничких наука):

На седам департмана (Рачунарство и аутоматика, Примењено софтверско инжењерство, Софтверско инжењерство и информационе технологије, Информациони инжењеринг, Инжењерство информационих Система, Анимација у инжењерству Енергетика, електроника и телекомуникације) образују се стручњаци у ИКТ области. Годишње се на ове департмане упише више од 700 нових студената, а сваке године 80% њих и дипломира.

Додатне специјализације: информациони системи, софтверско инжењерство, уграђени (ембeдед) софтвери...

ПМФ (Природно-математички факултет):

Образује ИКТ кадрове у оквиру Департмана за математику и информатику.

Висока техничка школа струковних студија

Пружа ИТ образовање 6. степена и такође покрива области као што су објектно-оријентисано програмирање и .НЕТ технологије.

Производња електронике

Зашто вам препоручујемо производњу у Војводини?


 • Можете да производите у истој временској зони на само сат времена од своје матичне фабрике, што вам омогућава "Тачно-на-време" производњу
 • Квалификована радна снага по компаративним ценама
 • Велика база високо квалификованих инжењера са добрим познавањем страних језика
 • Могућност да се пронађу добављачи и локални партнери
 • Најнижа цена електричне струје у Европи
 • Стопа пореза на добит од 15%
 • Поједностављен царински поступак