Агробизнис

Војводина је традиционално пољопривредни регион са више од милион и по хектара обрадиве земље. Због обиља плодног пољопривредног земљишта које покрива 90% њене територије, пољопривреда је важан део локалне економије, континуирано привлачи и интерес страних компанија у сектору пољопривреде, а посебно у сектору хране и пића.

Кључне карактеристике:

  • Плодна земља: 1,8 милиона ха - 90% њене територије
  • Најнижа употреба ђубрива и пестицида у Европи
  • Високо квалитетна сировинска база и оптимални климатски услови
  • Велики потенцијал у органској производњи - закон забрањује производњу и трговину ГМ производа
  • Дуга пољопривредна традиција и искуство
  • Стални пораст удела извоза
  • Број 1. сектор: 79 компанија, три милијарде евра инвестиција, 12.200 запослених
  • 128.465 газдинстава, просечне површине12.3 ха

Велика сировинска база

  • Земљиште - 84% њене територије чини плодно пољопривредно земљиште
  • Вода - 1400 км дуга мрежа пловних канала и река; један од највећих хидролошких чворова у Европи; систем за наводњавање укупне дужине од 0,5 милиона хектара
  • Клима - Умерена континентална, идеална за примарну пољопривредну производњу
  • Производња сировина - Топ 5 приноса у Војводини: кукуруз, пшеница, сунцокрет, соја, шећер; кукуруз (40% обрадивих површина и 3,5 милиона тона приноса) је највећи извозни производ
    • Поврће – све врсте производње из врта и са поља
    • Воће – око 29. 000 ха; просечан принос 210.000 т воћа; 90.000 т грожђа
    • Стока – говеда (холштајн-фризијска, европска црно-бела, сименталке), свињетина (шведски, дански, холандски ландрас, јоркширска велика бела), овце, живина
Agro_SupliersDay_SRB_cir

Систем подршке:

Образовање

  • Универзитет у Новом Саду
  • Пољопривредни факултет Нови Сад
  • Технолошки факултет Нови Сад
  • Пољопривредни факултет Земун
  • Универзитет у Београду
  • Факултет за биофарминг Бачкa Тополa

Подршка иновацијама

  • Институт за биље и повртарство, Нови Сад
  • Ветеринарски институт Нови Сад
  • Институт за прехрамбене технологије, Нови Сад
  • Институт за кукуруз Земун Поље
  • Институт за сточарство Београд
  • Институт за хигијену и технологију меса Београд

Примери добре праксе: