JICA i RAV – Projekat za povećanje konkurentnosti prehrambenog sektora Vojvodine

 

У понедељак, 13. јуна, одржали смо састанак са представницима Јапанске агенције за међународну сарадњу ЏАЈКА (ЈИЦА), са којима Развојна агенција Војводине има вишегодишњу сарадњу, а у оквиру које је обезбеђен и стручни коснултант из Јапана који ради са нама у периоду од две године, од августа 2021, до августа 2023. Консултанткиња Терасаwа Акико борави и ради у РАВ-у у оквиру програма "ЈАПАНСКИ ВОЛОНТЕРИ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ".

Циљ овог заједничког пројекта је повећање конкурентности прехрамбеног сектора Војводине, нарочито микро и малих предузећа, као и пољопривредних газдинстава која имају готове производе за домаће, али и страна тржишта. Фокус је на производима у области здраве хране, органске хране и премиум прехрамбених производа, а једно од циљаних тржишта је и јапанско.

Један део активности госпође Тесараве и РАВ-а усмерен је на промоцију јединствене продајне понуде Србије и врхунских српских прехрамбених производа на јапанском тржишту. Промотивне активности за наше компаније које желе да извозе на јапанско тржиште обухватају припрему предузец́а за јапанско тржиште, правилно обележавање прехрамбених производа, промоцију српских прехрамбених производа јапанској пословној заједници у Србији, организовање састанака са потенцијалним купцима итд. Зато смо у оквиру ове посете представнике ЈИЦА одвели у посету домаћем предузећу, млекари Карпе Дием у Крушедолу, која се бави прерадом козјег и овчијег млека, а које је показала интересовање за програм и има потенцијала за извоз на јапанско тржиште.

Претходних година, ЈИЦА је омогућила и стицање веома корисних и напредних знања из области подстицања извоза, привлачења инвестиција, унапређења сектора малих и средњих предузећа и друго, за запослене у Развојној агенцији Војводине.