Извоз повећан за преко 30 одсто

 

Србија је за првих шест месеци ове године извезла у свет робу у вредности од 13,1 милијарду евра, што је за 30,5 одсто више него у истом периоду прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, спољнотрговинска робна размена у периоду од јануара до краја јуна била је највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине 58,8 одсто укупне размене. Други по важности партнер Србије су чланице ЦЕФТА (земље у региону), са којима имамо суфицит у размени од 1,3 милијарде евра. То је резултат углавном извоза нафте и деривата, житарица и производа од њих, гвожђа и челика, електричних машина и апарата, као и пића.

Од јануара до краја јуна пласман на руско тржиште је остварио вредност од 464,3 милиона евра и већи ја за 5,6 процената него за исто време 2021. године. Број извозника у Русију повећао се на 680 компанија, а то је 70 фирми више него у том периоду лане. Ови добри резултати у трговини са РФ реализовани су упркос отежаних околности.

Наша најзначајнија извозна тржишта су Немачка, Кина, Италија, Босна и Hерцеговина, Румунија, Црна Гора и Русија. Традиционално скоро две трећине производа пласирамо у ЕУ.

На регионално и руско тржиште Србија углавном извози прехрамбене производе, а у Западну Европу каблове и ауто-делове. Бакар и челик одлазе првенствено у Кину.