Споразуми о слободној трговини

Идеална географска локација - омогућава најефикаснији ЈИТ/ЈИС модел производње и исплативу дистрибуцију производа у регион.

Смештена на пресеку два велика европска коридора – Коридор 10 и Коридор 7.

Само један гранични прелаз до ЕУ, уз бесцарински извоз у више земаља, омогућава компанијама да услуже своје глобално тржиште са једне локације.

Војводина је јединствено позиционирана за глобалну трговину нудећи вам бесцарински приступ тржишту од преко милијарду потрошача.ЕАЕУ - Евроазијска економска унија (180 милиона становника: Русија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Јерменија).

Споразум о слободној трговини између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Републике Србије потписан је на састанку Евроазијског међувладиног савета 25. октобра 2019.

Постојеће концесије из три билатерална споразума са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, проширују се на Јерменију и Киргистан. Све чланице ЕАЕУ добиле су годишњу квоту од 2 000 тона цигарета, 50 000 чистог алкохола и 100 тона топљеног сира за увоз у Србију. Русија ће и даље моћи да увози све врсте пољопривредно-прехрамбених производа без царине. Земље ЕУАЕ ће и даље плаћати царине приликом увоза у Србију белог шећера, етил алкохола, цигарета преко квоте, коришћених моторних возила и гума, нових трактора и путничких аутомобила произведених у Русији. Царињени ће приликом извоза у ЕАУЕ и даље бити следећи производи из Србије: живинско месо, одређене врсте сирева, бели шећер, пенушаво вино, етил алкохоли, цигарете преко годишње квоте, памучне тканине и предива, компресори за расхладне уређаје, путнички аутомобили и трактори, коришћена моторна возила и гуме.

ЕУ (505 милиона становника) – омогућила је бесцарински извоз свих производа које носе ознаку српског порекла, осим вина и јунетине. Поред тога, Споразум о слободној трговини са ЕУ укинуо је царинске дажбине и количинска ограничења за увоз српских текстилних производа и гарантује одржавање исте политике у будућности. Ослобађање од плаћања царине за све индустријске производе пореклом из ЕУ. У области пољопривреде подразумева изузеће / смањење царина, у зависности од Протокола уз Споразума о стабилизацији и придруживању у којем се налази производ.

ТУРСКА (72 милиона становника) - Извоз је без плаћања царине, као и увоз индустријских производа. Изузетак је увоз пољопривредних производа. Извоз је без плаћања царине, као и увоз индустријских производа и одређених пољопривредних производа као што су: 5.000 т говедине годишње, као и јасно дефинисана квота сировог и рафинираног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и специфичних врста пецива. Извозна квота из Србије у Турску за одређене врсте замрзнутог поврћа и шљива биће удвостручена.

ЦЕФТА (30 милиона становника) – Споразуми о слободној трговини између Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Молдавије, Црне Горе, Србије и УНМИК-а у име Косова. Бесцаринска трговина и акумулација порекла производа. Да би се сматрало да су извезени производи српског порекла, морају да прођу обраду у Србији.

ЕФТА (13 милиона становника) - Споразуми о слободној трговини између Швајцарске, Норвешке, Исланда, Лихтенштајна и Србије - нема царинских дажбина осим на рибу и морске плодове. Трговина пољопривредним производима регулисана је узајамним концесијама.

САД (317 милиона становника) – Омогућен је бесцарински улазак за више од 4.650 производа, укључујући већину готових и полупроизвода и одабраних пољопривредних и основних индустријских производа. Производи који нису обухваћени овим списком су већина текстилних производа, производи од коже и обуће.