ЕИБ: Подршка земљама Западног Балкана у реализацији пројеката из Зелене агенде ЕУ

 

Европска инвестициона банка (ЕИБ) поздравила је спремност лидера земаља Западног Балкана да приступе реализацији Економско-инвестиционог плана Европске комисије. У оквиру овог плана приоритет ће бити инвестиције у областима инфраструктуре, као и пројекти који омогућавају зелену и дигиталну транзицију региона ка инклузивним и одрживим моделима економије заснованих на знању.

Група Европске инвестиционе банке, која у свом саставу осим ЕИБ има и Европски инвестициони фонд (ЕИФ), повећаће инвестиције у приватни сектор и омогућити нове финансијске инструменте за његов развој у оквиру новог гаранцијског инструмента ЕУ за Западни Балкан.

Поред ЕИБ групе, и остали учесници на Самиту о европској перспективи, развоју и сарадњи у Софији показали су спремни да подрже реализацију Зелене агенде и помогну стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

- Као климатска банка Европске уније, ЕИБ ће обезбедити финансијску и техничку подршку за инвестиције које доприносе зеленој транзицији региона, укључујући постепену диверсификацију енергетског сектора увођењем обновљивих и одрживих извора енергије, са циљем да регион постепено смањи емисије угљендиоксида. Ова иницијатива има за циљ да помогне Европи да до 2050. године постане први климатски неутрални континент у складу са плановима из "Зеленог договора" Европске комисије – пише ма сајту ЕИБ.

ЕИБ ће такође појачати своје инвестиције у пројекте који омогућавају дигиталну трансформацију Западног Балкана. Увођење "паметних", дигиталних технологија допринеће одрживом и инклузивном расту економија у региону. Инвестиције у дигитализацију убрзаће опоравак и развој приватног сектора, побољшати ефикасност и способност јавне администрације да функционише чак и у изазовима попут пандемије Ковида-19.

Изградња бољих енергетских, дигиталних и транспортних мрежа побољшаће развој заједничког регионалног тржишта са вец́им трговинским токовима, повец́аном конкурентношц́у и новим могуц́ностима за посао.

Извор: ЕИБ.