ЕИБ и Ерсте: 30 милиона евра за опоравак малих и средњих предузећа

 

Европска инвестициона банка (ЕИБ) ће уложити 30 милиона евра како би убрзала опоравак српских компанија које послују у секторима који су највише погођени пандемијом. Кредитна линија ће омогућити Ерсте Банци да обезбеди кредите предузећима која су претрпела тешке последице пандемије и на тај начин им помоћи да сачувају радна места, одрже ликвидност и осигурају континуитет пословања.

Ово је прва активност у Србији у склопу финансијског програма ЕИБ вредног 500 милиона евра, намењеног брзом одговору на пандемију вируса корона и опоравку приватног сектора на Западном Балкану, а који је најављен на Самиту ЕУ о Западном Балкану одржаном у Загребу у априлу 2020. године.

Кредити ће бити доступни предузећима која послују у различитим секторима веома погођеним пандемијом, као што су трговина на велико и мало, хотелијерство, транспорт, храна и пиће и услужне делатности. ЕУ је стратешки партнер Србије због њене снажне економске интеграције са ЕУ. Уз помоћ средстава банке ЕУ, Ерсте Банка ће допринети одрживом економском опоравку малих и средњих предузећа у Србији обезбеђујући им краткорочна обртна средства, као и дугорочнија улагања.

Потпредседник ЕИБ-а, Дарио Сканапијеко, рекао је: „Анкете указују на то да је криза негативно утицала на око 85% малих и средњих предузећа у Србији, док је 60,5% предузећа морало драстично да смањи своје производне капацитете. Јасно нам је да ће се без хитне подршке приватном сектору економска рецесија коју је изазвала пандемија додатно погоршати и тако омести свеукупни друштвено-економски опоравак Западног Балкана. Стога су ЕИБ и ’Тим Европе’ удружили снаге како би се обезбедила преко потребна ликвидност малим и средњим предузећима, која запошљавају више од 60% активног становништва у Србији. Надамо се да ћемо их тиме подстаћи да преброде неповољне економске услове, стварајући услове за дугорочни опоравак.“

„У овим кризним временима, више него икада, нашим клијентима потребна је подршка како би успешно превазишли све изазове са којима смо се сусрели. Очување здравља људи, али и пословања и радних места у овом тренутку представља највећи приоритет за наше привреднике. Ми им стојимо на располагању кроз различите видове подршке и веома смо поносни на чињеницу да је Ерсте Банка прва банка у Србији са којом Европска инвестициона банка започиње овај важан програм, који ће малим, средњим и средње капитализованим предузећима по повољним условима обезбедити нове изворе ликвидности, као и могућност финансирања обртног капитала и инвестиција”, истакао је Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте Банке.

ЕИБ и Ерсте Банка успешно сарађују на пружању подршке малим и средњим предузећима у региону. Од 2009. па све до данас, ЕИБ је у српску економију уложила више од 1,8 милијарди евра, што је помогло да се сачува више од 320.000 радних места.

Извор: ЕИБ