ЕБРД финансира први пројекат софтверског инжењеринга на Западном Балкану

 

ХТЕЦ, водећа софтверска компанија и пружалац услуга технолошког истраживања и развоја (Р&Д) у свету, планира да ојача своје пословање кроз партнерство са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), кроз кредит вредан 12 мил ЕУР.

Половину износа кофинансира Фонд за развој предузећа ( ЕНЕФ), институтиција која финансира мала и средња предузећа са високим потенцијалом раста, да би подржала развој и ширење њиховог пословања, саопштили су из ЕБРД-а.

ХТЕЦ је српска компанија са седиштем у Сан Франциску и са проширеном мрежом Р&Д канцеларија у Југоисточној Европи. Пружају услуге бројним међународним клијентима, од плавих чипова до високотехнолошких стартапова у секторима као што су малопродаја, здравство, транспорт, логистика, дигитални медији, телекомуникација и финансијске и платне услуге, где најмоћнија ИТ решења играју суштинску улогу, посебно у светлу пандемије коронавируса.

Овим кредитом биће подржан програм раста и развоја ХТЕЦ-а, а у првој фази предвиђена је аквизиција српске ИТ компаније ЕГЗЕКОМ. Комбинована компанија имаће 600 инжењера који ће радити на развоју производа, цлоуд платформама, веб и мобилним технологијама, вештачкој интелигенцији, као и хардверском инжењерингу. Компанија ће бити у стању да испоручи потпуно интегрисана решења постојећим и новим купцима у САД и Европи.

Ово је прва сарадња између ХТЕЦ-а и ЕБРД-а, која ће омогућити дугорочно партнерство и постизање великих циљева развоја и раста. За ЕБРД је ово прилика да ради са водећом технолошком консултантском и инжењерском компанијом Р&Д и прилика да Банка учествује у развоју ИТ индустрије Србије.

ЕНЕФ је фонд од 48,5 милиона евра у којем је ЕБРД инвеститор заједно са Европским инвестиционим фондом (ЕИФ), Европском унијом, Италијом, Немачком развојном банком (ДЕГ) и Развојном банком Аустрије (ОеЕБ).

ЕБРД очекује да ће целокупна улагања до 21 милијарде евра у овој и наредној години бити посвећена одговору и опоравку од пандемије коронавируса.

ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији. Банка је до сада уложила више од 6 милијарди евра у 267 пројеката у земљи. ЕБРД се фокусира на подршку развоју приватног сектора, унапређењу јавних комуналних услуга, као и на укупну транзицију Србије ка зеленој економији.

Извор: ЕБРД