ЕБРД и Интеза Лизинг: нова кредитна линија за подршку МСП у Србији

 

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) објавила је да је са Европском унијом одобрила нову кредитну линију у износу од 10 милиона евра за компанију Интеса Леасинг, која ће подржати мала и средња предузећа (МСП) у Србији током и након пандемије коронавируса.

Инвестиција ће помоћи МСП у Србији да улажу у унапређивање своје опреме и процеса производње до ЕУ стандарда, посебно што се тиче квалитета и безбедности, заштите околине, као и здравља и безбедности радника, наведено је у саопштењу.

Ова подршка, како је истакнуто, долази у кључном тренутку, када је приступ финансирању ограничен, а локална предузећа су посебно рањива у тренутним околностима. Кредит је део ширег ЕБРД/ЕУ програма за унапређивање конкурентности МСП широм Западног Балкана.

Како је прецизирано, док ЕБРД и њени финансијски партнери помажу привредницима да финансирају модерније процесе производње, а ЕУ пружа средства за идентификовање најпогодније опреме и процеса, као и подстицајне исплате за успешно завршене пројекте. У Србији се програм остварује у сарадњи са Министарством привреде.

ЕБРД и ЕУ кроз Тим Европа подржавају мала и средња предузец́а у ублажавању социјалних и економских последица проистеклих из пандемије коронавируса.

"Интеса Леасинг" чланица је Интеса Санпаоло групе и једна од највећих лизинг компанија у Србији, са главним активностима у сегментима финансирања возила, опреме и некретнина.

"Изузетно смо посвећени пружању подршке предузећима и економији у Србији током ових изазовних времена. Наш нов финансијски пакет изградиће конкурентније компаније, донеће квалитетније производе на локално тржиште и отвориће нове прекограничне могућности трговине за локална мала и средња предузећа", рекла је директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Hаргитаи.

Амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици оценио је да је приступ финансијама често једна од главних препрека за развој, посебно за мала предузец́а, а корона криза додатно је отежала ситуацију.

"Европска унија и ЕБРД, као Тим Европа, одлучиле су да удруже снаге у подршци економском опоравку пружајуц́и помоц́ прилагођену српским МСП. Покренута је нова кредитна линија од 10 милиона евра, како би српска предузец́а учинила отпорнијим и конкурентнијим на регионалном и глобалном тржишту", рекао је Фабрици.

Истакао је да та заједничка иницијатива нуди комплетан пакет - саветодавне услуге, конкурентне услове зајма које ЕБРД може да понуди, а поред тога, ЕУ донира српским МСП до 15 одсто од укупног износа зајма.

Министар привреде Србије Горан Кнежевић изјавио је да је на предлог његовог министарства ЕУ из претприступних (ИПА) фондова одобрила додатних 10 милиона евра за Програм за подстицање конкурентности МСП у Србији, који се већ реализује у региону.

"Веома нам је драго да, у новонасталој ситуацији изазваној пандемијом ЦОВИД 19, још једна финансијска институција приступа Програму, који ће охрабрити привреднике да наставе са инвестицијама у савремену опрему која је у складу са ЕУ стандардима и на тај начин постану конкурентнији. Ова помоћ ће значити више новца за мала и средња предузећа, што ће допринети бољем животном стандарду грађана, а то је наш основни задатак", казао је он.

Председник Управног одбора "Интеса Леасинг" у Србији Дарко Поповић подсетио је да је ово трећа кредитна линија која се реализује у сарадњи са ЕБРД, те да је до сада привреда из овог програма подржана са 55 милиона евра.

"Уверен сам да ћемо у склопу ове кредитне линије у вредности од 10 милиона евра, понудити малим и средњим предузећима олакшан приступ финансијским средствима за набавку грађевинске, пољопривредне и производне опреме и комерцијалних возила како би побољшали своју конкурентност", рекао је он.

Наглашено је да је ЕБРД водећи институционални инвеститор у Србији, који је до данас уложио више од шест милијарди евра у 267 пројеката у земљи.

ЕБРД се фокусира на подршку развоју приватног сектора, побољшању комуналних услуга и на укупан прелаз ка зеленој економији.

Извор: ЕБРД