Дводневна конференција Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР) у Новом Саду

 

Овогодишња дводневна конференција Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР) одржава се у Новом Саду 29. и 30. септембра, под називом „Нова решења за будућност прекограничних региона“. Више од 140 учесника из свих европских региона окупило се у Великој сали Скупштине Војводине, где се током два дана, поред конференције, одржавају и Састанак Извршног одбора АЕБР и Генерална скупштина и годишнја конференција 2022.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас учесницима конференције истакавши да је регионална сарадња од изузетног значаја, посебно у неизвесном времену у ком се налази цео свет, и да је ово прилика да се конкретизују нови модели сарадње пограничних региона и на овом и на другим европским просторима.

„Близина и наслоњеност пограничних региона једних на друге, честа комплементарност привредних и других потенцијала, обострано присуство припадника националних мањина као својеврсног моста повезивања, само су део фактора који ту сарадњу чине лакшом и ефикаснијом“, изјавио је председник Мировић. Он је подсетио на то да је Војводина била један од главних иницијатора оснивања и институционализације Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса, која успешно функционише већ готово 25 година и која окупља још седам пограничних жупанија из Републике Мађарске и Републике Румуније.

„Заједнички документ о овој Регионалној сарадњи, као квалитетном примеру, један је од укупно 46 споразума, протокола, меморандума и других докумената које је АП Војводина потписала са 36 региона из 17 земаља широм света. Ови подаци најбоље говоре о нашој отворености како за сарадњу пограничних региона, тако и за регионалну сарадњу у целини“, изјавио је председник Мировић.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор навео је као добар пример сарадњу између Србије и Мађарске, у оквиру које је од 2007. до 2019. године реализован 71 пројекат у вредности од 65 милиона евра.

„Није то превелик износ, али су везе, контакти и сарадња остварени. Посебно је значајно то што је ова конференција ставила младе у фокус, јер сав наш напор не значи ништа ако не сачувамо и задржимо младе људе“, изјавио је Пастор.

Председник АЕБР Карл-Хајнц Ламберц изјавио је АП Војводина већ дуги низ година спада у изразито активне и успешне регионе када је реч о прекограничној сарадњи.

„Прекогранична сарадња је од посебног значаја за кохезију на европском континенту и приоритетан је задатак уколико желимо да постанемо јединствени. Кроз сарадњу и дијалог, сви се морамо залагати за заједништво“, истакао је Ламберц.

Улога Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), која делује као основна платформа за промоцију и саветовање локалних, регионалних, националних и европских креатора политике о питањима везаним за прекограничну сарадњу, једина је организација у Европи која представља пограничне регионе. Има 100 чланица из Европске уније и суседних земаља.

Асоцијацију су основали 1971. године први погранични региони који су започели прекограничну сарадњу у Европи после Другог светског рата, јачајући интеграцију грађана преко националних граница са циљем заступања њихових заједничких интереса, унапређивања сарадње између пограничних региона широм Европе, истицања њихове улоге и промовисања размене искустава, информација и решења.