Чешка компанија заинтересована за даље инвестирање

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарао је данас са представницима чешке компаније Central European Industries, који су презентовали своје развојне потенцијале и пројекте за наредни период.

Чешка корпорација већ је инвестирала овде и власник је зрењанинске Беохемије и сувласник је сомборске фабрике акумулатора Black Horse, а у Србији планира нове инвестиције у Србији и отварање нових радних места.

На састанку су размотрени конкретни модели сарадње између Покрајинске владе и њених институција и партнера из Чешке, који треба да омогуће додатне развојне потенцијале зрењанинској Беохемији и сомборској фабрици акумулатора Black Horse. Посебно су разматране инвестиције у области заштите животне средине.

„Заинтересовани смо да помогнемо реализацију инвестиција и дамо конкретан допринос развоју привреде наше земље”, изјавио је председник Мировић.

Предузећа у оквиру „Централ Еуропеан Индустриес” претежно се баве рециклажом, енергијом и железницом, а однедавно и производњом и продајом робе широке потрошње. Запошљавају више од 2.500 радника у двадесет предузећа у Чешкој, Словачкој, Хрватској и Србији.

Састанку су присуствовали и амбасадор Чешке Томаш Кухта, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић и директор Развојног фонда Војводине Горан Савић.