Бизнис анђели: Српски ИТ сектор међу топ 3 у свету

 

Стартап тржиште у Србији процењено је на 502 мил УСД, у стартапове који су у раној фази развоја је инвестирано 50 мил УСД, земља је на петом месту у свету у области блокчејн програмирања, а све боље резултате остварује и у гејминг индустрији.

Због свега тога српски ИТ сектор у извештају Светског инвестиционог форума бизнис анђела (ВБАФ) сврстан је међу "топ 3" у свету.

Извештај је представљен на глобалној онлајн конференцији ВБАФ -а, а у њему је наведено и да ИТ сектор у Србији бележи раст од 26,2% годишње, док укупан извоз износи 1, 1 млрд ЕУР на годишњем нивоу.

Наводи се, такође, да је Србија уложила око 100 мил ЕУР у иновације, док су Фонд за иновациону делатност и Фонд за науку у току пандемије корона вируса имале низ позива за подршку истраживачима и иноваторима који имају решења за KОВИД 19.

Оцењено је и да је процес дигитализације веома присутан у Србији и уједно препознат као "алат" неопходан за даље унапређење и иновирање пословања.

- По свему судећи, Србија се налази на добром путу када су у питању иновације у пословању. Пандемија није значајно успорила развој и међународну сарадњу Србије, јер су уложени велики напори да се одржи континуитет у привредном развоју - наведено је у извештају, а саопштено из представништва ВБАФ-а у Србији.

Похваљено је и увођење у школски програм предмета као што је програмирање, уз објашњење да тај потез ствара генерацију људи који ће лакше моћи да се спреме за послове будућности.

На конференцији су представљени и резултати добијени истраживањима привредника различитих индустријских грана из 81 једне земље света.

Хитне потребе стартапова

ВБАФ, придружени члан Самита Г20 (ГФПИ) упутио је, на основу истраживања, и препоруке доносиоцима одлука на хитне потребе стартапова.

Истакнуто је и да сваки извештај који је представљен - од Светске банке, ММФ-а, ОЕЦД-а, ВЕФ-а и НАСДАК-а - предвиђа далекосежне негативне ефекте због кризе изазване вирусом корона.

Подсетили су да последњи ММФ-ов глобални извештај о финансијској стабилности предвиђа високу нестабилност тржишта, пад цена ризичне активе, преокрет портфолија и погоршање ликвидности тржишта, док Светска банка предвиђа пад лобалног ГДП-а за 5, 2% ове године, а извештај ОЕЦД-а указује на масовно отпуштање радника.

Кључни показатељи ВБАФ-овог истраживања су да ће 52,22% добијених средстава од стране инвеститора трајати наредних три до шест месеци без иједног додатног прихода, а 41,1% испитаника изјавило је да је потреба за њиховом робом и услугама опала више од 50%.

Затим, 63,1% стартапова планира да промени бизнис модел у пост-пандемијском периоду, док 36,1% планира да промени бизнис модел током овог пословног циклуса.

Да ће утицај пандемије на пословање трајати најмање шест месеци до годину дана верује 46,5% испитаника, док 11,3% верује да ће трајати дуже од две године.

У истраживању ВБАФ-а 39,90% испитаника изјавило је да имају пад у валуацији својих бизниса, али је 21,67% указало на повећање.

Према речима председника ВБАФ-а, Бајбарса Алтунтаса, паметни предузетници биће победници у пост ковид периоду, а то значи да ће предузетници који брзо буду реаговали на промене потреба и понашање потрошача имати више успеха.

Кључна је, истиче он, промена бизнис модела, како за мале, тако и за велике привреднике и наглашава да би дигитална трансформација требала да донесе позитивне резултате. Примећено је и да је традиционали новац на "добром путу" да постане паметан новац након КОВИД 19.

Извор: еКапија