2021. најуспешнија година за стартапе Србије – привучено преко 123 милиона евра инвестиција

 

Према последњем извештају о стању светских стартап екосистема организације Стартап геном (Startup Genome), 2021. била је најуспешнија за Србију. Локални стартапи привукли су преко 123 милиона евра инвестиција, што је повећање од 600% у односу на 2020. Технолошки сектор РС премашио је 1,7 милијарди долара прихода од извоза у 2021.

У извештају америчке организације која десет година анализира стартап екосистеме у свету, наводи се да снага Србије као стартап чворишта лежи у њеном богатству технолошких талената, као и проактивној Стратегији развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године, која има за циљ да убрза развој стартап сцене и подстакне иновативност.

У Београду и Новом Саду, који су дефинисани као један екосистем и једини посматран у ширем региону, постоји између 200 и 400 стартапа, а видео игре и блокчејн (иновативан протокол за размену и складиштење информација) означени су као најснажнији сектори.

Српски развојни тимови, од којих је вец́ина са седиштем у Београду и Новом Саду, објавили су 35 игара у 2021. Индустрија запошљава више од 2.200 људи, од којих су трећина жене, генерисано је око 200 милиона евра у 2021. ( 80 милиона евра више него 2020), док за блокчејн пише да је „Србија постала топ дестинација за Р&Д и развој производа заснован на блокчејну“.

Истиче се да владина Стратегија развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године има за циљ да убрза развој стартап сцене и подстакне иновативност. Подразумева увођење предузетничког образовања на свим нивоима, као и унапређење инфраструктуре и програма подршке, са општим циљем да Србија створи до 1.200 активних стартапа који привлаче инвеститоре из целог света.

Наводи се и да Фонд за науку, који подржава истраживања и апликације вештачке интелигенције, има за циљ да уложи 5 милиона евра у грантове за стартапове до краја 2022. године, да је Србија основала научно-технолошке паркове који раде са универзитетима у четири града: Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, као и да је 2021. у Новом Саду основан Институт за истраживање и развој вештачке интелигенције Србије.

У извештају су као организације које подржавају стартапе, чланице Стартап Генома, наведени Кабинет министра за иновације и технолошки развој и Дигитална иницијатива Србије, невладина, непрофитна организација која се залаже за трансформацију Србије у дигитално друштво, основана од стране водец́их дигиталних играча у земљи.

Као кључни играчи стартап екосистема у Србији, у извештају се наводе и:

Катапулт – акцелераторски програм покренут од стране Фонда за иновациону делатност; намењен је иновативним предузећима у раним фазама развоја;

Тендерли Гаража - офлајн и онлајн платформа за умрежавање и едукацију стартап заједнице, основана од стране стартапа Tenderly, који програмерима олакшава израду блокчејн производа;

Србија иновира - четворогодишњи пројекат посвећен јачању економије уз помоћ иновативних решења за делове привреде са највећим развојним потенцијалом. Покренут од стране ICT Hub -а уз подршку УСАИД-а, пројекат има за крајњи циљ оснаживање привреде Србије кроз развој иновација;

TS Ventures Fund - основан од стране компаније Телеком Србија, као први фонд предузетничког капитала у овом делу Европе, са циљем да подрже и инвестирају у технолошка и пословна решења која због своје иновативности на тржишту могу да доведу до брзих и великих трансформација;

Пројекат „Предузми идеју” - реализује га Иницијатива Дигитална Србија у партнерству са Факултетом организационих наука Универзитета у Београду, Новом Искром, PricewaterhouseCoopers (PwC) i SEE ICT, уз подршку УСАИД-а. Окупљени су око циља да промовишу иновативно, предузетничко размишљање које ће довести до већег интереса млађих генерација за покретање властитог посла и развоја технологије.