Размена стручности и знања о технологији између Италије и Србије

 

У оквиру пројекта „ФОРКИТС – размена стручности и знања о технологији између Италије и Србије“ организована је студијска посета истраживача УниСМАРТ фондације Универзитета у Падови, Институту за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС). У оквиру студијске посете организована је и конференција на којој је Развојна агенција Војводине представила своје активости, посебно оне које спроводи са циљем да помогне развоју прехрамбених малих и средњих предузећа у Војводини.

Биљана Врзић, руководилац Сектора за међународне и фондове РС, и Санда Емини, саветница за стране инвестиције у РАВ-у, представиле су истраживачима из УниСМАРТ фондације активности агенције у раду са МСП, учешће РАВ-а у пројектима који за циљ имају развијање стартап екосистема/бизнис инкубатора, развој ланца добављача, рад на истраживачким студијама и секторским анализама, као и остале активности РАВ-а.

Посебно је представљен пројекат из агробизнис сектора на којем РАВ тренутно ради у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (Japan International Cooperation Agency – JICA), која је обезбедила стручног консултанта из Јапана. Циљ заједничког пројекта је повећање конкурентности прехрамбеног сектора Војводине, нарочито микро и малих предузећа, као и пољопривредних газдинстава која имају готове производе за домаће, али и страно тржиште. Фокус је на производима у области здраве хране, органске хране и премиум прехрамбених производа.

Главни циљ ФОРКИТС пројекта под називом „ФОРКИТС – размена стручности и знања о технологији између Италије и Србије“ је стварање отвореног екосистема иновација између две организације: УниСМАРТ- Фондације Универзитета у Падови и Института за прехрамбену технологију у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду. Реализује се у оквиру Програма размене знања „Know-how Exchange Programme“, који финансира Централно-европска иницијатива – ЦЕИ, под окриљем Европске уније.