Zvanično počeo sa radom Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica

 

U Sremskoj Mitrovici danas je održana prva konstitutivna sednica Skupštine društva Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica, na kojoj je usvojen program rada ovog biznis inkubatora, koji će biti usmeren na podršku malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima. Na sednici održanoj u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, donet je i finansijski plan ovog biznis inkubatora za 2022. godinu, a za predsedavajućeg izabran je Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

Ovo je peti poslovni inkubator čiji je jedan od osnivača Razvojna agencija Vojvodine. Poslovni inkubator u Novom Sadu ima fokus na podršku projektima u oblasti informaciono-komunikacionih i kreativnih industrija, zrenjaninski podržava preduzeća iz sektora usluga, subotički one u oblasti proizvodnog i uslužnog sektora industrijskog profila, a ovo je prvi poslovni agrobiznis inkubator u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji.

Pored Razvojne agancije Vojvodine, njegovi osnivači su i Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, Poljoprivredna stručna službe „Sremska Mitrovica“ i Poljoprivredni fakultet Novi Sad, a inicijativa za pokretanje ovog inkubatora došla je iz Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čelu sa potpredsednikom Pokrajinske Vlade Brankom Ćurčićem.

Potpredsednik Ćurčić je rekao da je ideja da „Agrobiznis inkubator doprinese društveno-ekonomskom razvoju regiona u kome se kao centar nalazi grad Sremska Mitrovica, da treba da postane centar za razvoj inovativnog preduzetništva u okviru agrobiznisa, da omogući dinamičan protok informacija i stvori osnove za korišćenje postojećih materijalnih, finansijskih i, na prvom mestu, ljudskih resursa“.

Kako je istakao, plan je da se obezbede zajednički objekte i oprema, razvoj poslovanja, pristup tržištu i usluge procene tehnologije, finansijske usluge, kao i mentorstvo i umrežavanje. Predviđeno je da Agrobiznis inkubator u Sremskoj Mitrovici u prvoj fazi rada podrži saradnju između preduzetnika unutar Inkubatora, kao i umrežavanje sa spoljnim partnerima, zatim da pruži podršku za organizaciju skupova i podstakne međusobnu komunikaciju članova Inkubatora u cilju izgradnje i jačanja preduzetničke klime i kulture.

Članovi Inkubatora imaju mogućnost korišćenja poslovnog prostora i administracije bez nadoknade ili po povoljnijim uslovima od tržišnih, a na raspolaganju će im biti i poslovno-savetodavne i administrativne usluge, obuke, treninzi, kao i usluge marketinga i brendiranja proizvoda.