Zelene energetske vesti

 

Solarni park kod Čoke

Skupština opštine Čoka je inicirala izradu plana detaljne regulacije za lokaciju predviđenu za solarni park kod sela Vrbica. Odluka je izglasana nakon što je interesovanje da instalira to postrojenje izrazilo preduzeće IEL OIE Balkan Renewable Energy, u većinskom vlasništvu kompanije Initiatives et Energies Locales ili Groupe IEL iz Francuske.

Predviđen je maksimalni kapacitet od 90 megavata. To je najveća snaga koju bi mogli da razviju solarni paneli, i odnosi se na jednosmernu struju. Priključna snaga je obično dvadesetak odsto niža.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Rumunijom i prostire se na 16 parcela od ukupno 100,6 hektara. Rok za izradu plana je šest meseci.

Solarna elektrana u Padeju

Takođe u opštini Čoka, firma Panawiss Plus, registrovana za proizvodnju električne energije, nedavno je predala urbanistički projekat za fotonaponski pogon maksimalnog kapaciteta 2,5 megavata u Padeju. Preduzeće, registrovano u tom selu, objavilo je da će solarnu elektranu graditi na svom ze

mljištu.

Lokacija zauzima preko pet hektara i nalazi se pored elektrane na biogas. Panawiss Plus je otkrio da će koristiti solarne panele AbiSolar od po 600 megavata.

Vetropark kod Kikinde

IEL, sa sedištem u Sen-Brijeu u Bretanji, takođe radi na projektu vetroparka Bašaid kod Kikinde, zajedno sa takođe francuskom kompanijom Akuo Energy. Predviđeno je postrojenje od 85 megavata sa 15 turbina, a vrednost mu je procenjena na 120 miliona evra.

Izvor: Balkan Green Energy News