Započeo veliki zajednički projekat Dunavskog regiona

Novi Sad

 

Sa početkom 2024. započela je realizacija projekta Reindustrijalizacija po principu “brownfield je bolji od greenfield” - Brownfield is Better than Greenfield - ReInd-BBG, koji za cilj ima revitalizaciju „brownfield“ lokacija, odnosno starih fabričkih i poslovnih objekata, kako bi se što manje koristile slobodne površine zemljišta za izgradnju novih fabrika, što je važan prioritet za opštine u Dunavskom regionu.

Projekat će trajati 30 meseci (1.januar 2024 – 30.jun 2026), pod vođstvom Lead partnera, Slovenačke privredne komore, u saradnji sa još 16 partnera iz zemalja, među kojima je i Razvojna agencija Vojvodine (RAV), koji učestvuje kao projektni partner, prvenstveno da svojim prisustvom pomogne u promociji investicionih lokacija i privlačenju stranih investitora, kao i da ostalim partnerima u projektu prenese svoje dugogodišnje iskustvo i sveobuhvatno znanje u ovoj oblasti.

Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, u okviru Interreg Programa Dunavske Regije, a ukupna vrednost projekta je 2.398.800,00 evra.

 
 
 

Pored Privredne komore Slovenije, kao nosioca projekta i RAV-a, ostali partneri na projektu su: Slovenački zavod za građevinarstvo (Slovenija), Opština Hrastnik (Slovenija), Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona (Bosna i Hercegovina), Eko-forum Zenica (Bosna i Hercegovina), Univerzitet prirodnih resursa i životnih nauka u Beču (Austrija), Regionalna razvojna agencija Bačka Novi Sad (Srbija), Grad Sombor (Srbija), Opština Vraca (Bugarska), Privredna komora Vraca (Bugarska), Opština Rešica (Rumunija), Udruženje Make Better (Rumunija), Grad Zenica (Bosna i Hercegovina), Opština Nikšić (Crna Gora), EPCG-Željezara Nikšić (Crna Gora). Pridruženi strateški partneri su Udruženje Institut za lokalni razvoj – Think Global Act Local (UrbanizeHub) – Rumunija, S.C. NHOOD SERVICES ROMANIA SRL – Rumunija, Agencija za regionalni i ekonomski razvoj, Vraca – Bugarska, Danube Strategy Point – Austrija, Centar za evropsku perspektivu – Slovenija, Steinbeis 2i GmbH – Nemačka, Severna regionalna razvojna agencija – Moldavija, Razvojna agencija Srbije – Srbija i Ekološki pokret Ozon – Crna Gora.