VE Kovačica dobila status povlašćenog proizvođača električne energije

 

Vetroelektrana Kovačica, jedna od najvećih u Srbiji, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije, i to kao prva potpuno nova elektrana.

Vlasnik projekta je Enlight Renewable Energies, izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju, a upravljanje projektom i izgradnjom povereno je kompaniji New Energy Solutions.

Kako se navodi u saopštenju kompanije New Energy Solutions, VE Kovačica sastoji se od 38 turbina instalisanog proizvodnog kapaciteta 104,5 MW, koje su pomoću šest strujnih krugova povezane na transformatorsku stanicu VE Kovačica, a dalje preko priključno-razvodnog postrojenja i priključnog dalekovoda i na prenosni sistem Srbije.

Projekat vredan 189 miliona evra finansiran je od strane konzorcijuma sastavljenog od EBRD, Erste Grupe i Erste Banke, uz podršku nemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes.

Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini.