U Vršcu otvorena fabrika IMG manufacturing doo – prva češka grinfild investicija u Srbiji

 

U Tehnološkom parku u Vršcu puštena je u rad fabrika plastičnih autodelova IMG manufacturing doo, čiji je investitor češka grupacija IMG Bohemia iz Plane na Lužajnici. Kompanija planira ulaganje od 15 mil EUR u ovu prvu grinfild investiciju u Srbiji.

Završena je izgradnja kompleksa vrednosti 5 mil EUR, predviđena za proizvodnju proizvoda od plastike - ekstrudirane ploče i proizvodnju plastičnih rezervoara. Država je pomogla ovu investiciju sa 1,8 mil EUR, a lokalna samouprava pružila je podršku u izradi plansko tehničke dokumentacije.

U ostalim fazama izgradiće se pogoni za proizvodnju plastičnih delova za automobile, kamione i autobuse. Pored zgrade biće izgrađene pripadajuće saobraćajnice, platoi, parkinzi za putnička vozila, pešačke površine i saobraćajni priključak na postojeću javnu saobraćajnicu, kao i dva pomoćna objekta u vidu protivpožarnog rezervoara sa crpnom stanicom i trafo stanica.

Fabrika je projektovana u skladu sa svim svetskim standardima, bez emisije zagađenja i bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu, a planirano je zapošljavanje 113 radnika od kojih je prvi deo već prošao obuku u Češkoj Republici.

Vlasnik kompanije Mihal Gruc se zahvalio Gradu Vršcu i Republici Srbiji na velikoj podršci prilikom odabira lokacije, projektovanja i izgradnje ovog pogona, dok je ambasador Češke Republike u Srbiji Tomaš Kuhta naglasio da sve više čeških kompanija investira u Srbiju, ali da je ovo prva grinfild investicija te da se očekuje još veći priliv firmi iz ove države.

- Prošlo je malo više od godinu dana kada smo na ovom mestu položili kamen temeljac, ali tada je ovde bila samo livada, a danas imam čast da prisustvujem otvaranju jednog kapitalnog pogona u kojem će raditi oko 100 naših sugrađana - rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.