Šveđani traže partnere za projekat eko sela

 

Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija, alternativnih izvora energije i održive proizvodnje, zaključak je švedskih stručnjaka platforme Swedish Cleantech koji su u sredu, 25. oktobra 2017. godine, posetili Zrenjanin. Ta platforma okuplja švedske kompanije koje se bave razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, saopštila je švedska ambasada.

- Mi već sarađujemo sa Zrenjaninom i zato smo danas ovde u potrazi za partnerima. Koncept eko sela nudi visokotehnološka rešenja za razvoj ruralnih područja. Cilj nije samo izgradnja sistema, već i obuka stanovništva u selu. Namera je da sela imaju pijaću vodu, izgrađen sistem za otpadne vode i da koriste obnovljive izvore energije - rekao je Per-Ulof Halberg, koji je u švedskoj kompaniji Gastrike Atervinnare zadužen za poslove sa inostranstvom.

On je rekao da su u potrazi za opštinom u kojoj će razviti pilot-projekat eko sela koji podrazumeva da se i stanovništvo uključi, a da, sa druge strane, zajedno učestvuju u rešavanju problema.

- Ukoliko bi pilot-projekat uspeo, namera je da to primenimo i na druga sela - rekao je on.

Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske u Beogradu, naveo je da ambasada omogućava umrežavanje švedskih i srpskih kompanija u oblasti održive proizvodnje, kako kroz projekte koje finansira švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA, tako i kroz povezivanje radi razvoja zelenih tehnolo

gija.

Izvor:eKapija