Svečano otvorena fabrika automobilskih guma Toyo Tire u Inđiji

Takahiko Kacumata i Takaši Šimicu na svečanom otvaranju fabrike Toyo Tires (Foto: Marko Rupena)

 

Kompanija Toyo Tire je danas (14.decembar) svečano otvorila fabriku automobilskih guma u Inđiji.

Izgradnja postrojenja vrednog preko 390 mil EUR trajala je 17 meseci, a kompleks fabrike za proizvodnju guma uključuje i savremeno postrojenje za testiranje guma, kao i solarnu elektranu, koja će pokrivati deo godišnjih potreba fabrike za električnom energijom.

Do 2023. godine planirano je otvaranje radnih mesta za više od 500 zaposlenih, a predviđena godišnja proizvodnja iznosiće 5 miliona guma vrhunskog kvaliteta namenjenih za tržišta Evrope, Bliskog istoka i Severne Amerike.

Predsednik i generalni direktor korporacije Toyo Tire, Takaši Šimicu, istakao je da će fabrika u Inđiji igrati ključnu ulogu u globalnom lancu snabdevanja i daljem razvoju japanskog giganta.

- Veoma smo zadovoljni što smo izabrali Srbiju kao zemlju u kojoj ćemo izgraditi svoju novu fabriku, najsavremeniju u Evropi, koja će snabdevati evropsko tržište iz lokalne baze i ostvariti svoj potpuni strateški potencijal da zadovolji potrebe tržišta guma u SAD. Nadamo se da će ovo postrojenje biti još jedan od temelja razvoja odnosa između naše dve zemlje. Želimo da se zahvalimo našim distributivnim partnerima u SAD i Evropi, korporaciji Micubiši, pružaocima finansijskih usluga, našem izvođaču, korporaciji Takenaka, kao i partnerskim kompanijama - rekao je Šimicu.

- Fabrika u Inđiji je jedina „greenflield“ investicija korporacije Toyo Tire u Evropi, a najbolja je u celom svetu po kvalitetu i opremljenosti - rekao je prilikom otvaranja fabrike predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je dodao, "očekujemo da odavde u svet, na tržišta Severne Amerike i Zapadne Evrope, odu najbolje gume, proizvedene upravo u Srbiji".

- Verujem da ovih 117.000 metara kvadratnih nije ni blizu poslednje velike investicije korporacije Tojo Tajer u našu zemlju. Za sada je uloženo 283 mil EUR, a vrednost investicije će iznositi preko 300 mil EUR. Danas, u ovoj fabrici u Inđiji radi 460 zaposlenih, a planirano je da se otvore radna mesta za još 120 ljudi do kraja sledeće godine. To nam sve donosi brži rast BDP-a, to nam donosi veće plate i više penzije - dodao je Vučić.

Vrhunska poslovna praksa, znanje i posvećenost japanske kompanije kojima se teži širom sveta takođe su implementirani u primeni najsavremenijih tehnologija i ekoloških praksi u fabrici u Inđiji. Globalna filozofija Tojo Tajer u oblasti zaštite životne sredine i unapređenja održivog poslovanja u potpunosti se primenjuje i u Srbiji. Fabrika u Inđiji će raditi po najvišim svetskim standardima, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite životne sredine, stoji u saopštenju kompanije Toyo Tire Serbia.

Kompanija Tojo Tajer Srbija osnovana je u oktobru 2019. godine. Japanska korporacija Toyo Tire vodeći je svetski proizvođač guma, sa više od 70 godina tradicije i gotovo 13.000 zaposlenih širom sveta.

Kompanija Tojo Tajer Srbija osnovana je u oktobru 2019. godine. Japanska korporacija Toyo Tire vodeći je svetski proizvođač guma, sa više od 70 godina tradicije i gotovo 13.000 zaposlenih širom sveta.