Srbija i EU potpisale sporazum o učešću u programu Digitalna Evropa 2021-2027.

 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović potpisao je u Briselu Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu Digitalna Evropa, za period do 2027. godine.

Na osnovu tog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji moći će da apliciraju za finansiranje projekata EU i biće u ravnopravnom položaju sa učesnicima iz zemalja punopravnih članica EU u dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije.

Vrednost programa Digitalna Evropa je 7,5 mlrd EUR.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije. Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.

Interesovanje za ovaj program Srbija je izrazila još prošle godine.