Solarne bandere iz Srbije u Spacex bazi Ilona Maska

 

Svemirska baza SpaceX Ilona Maskau Teksasu biće osvetljena solarnim svetiljkama firme EnGoPlanet iz Srbije. Stubovi javne rasvete koje rade uz pomoć održive i čiste energije sunca prave se u fabrici u Inđiji, otvorenoj pre tri meseca.

Petar Mirović, direktor i osnivač EnGo Planet kaže da bi za dve sedmice trebalo da se radi kompletna instalacija i nakon toga centar, odakle Mask razvija komercijalne letove u svemir, sijaće uz pomoć „made in Serbia“ održivog energetskog rešenja. Osim što donose uštedu jer se iznosi koje lokalne samouprave plaćaju za električnu energiju utrošenu kroz javnu rasvetu mere milijardama dolara, solarne svetiljke doprinose smanjenju štetne emisije CO2 , nastalog kroz proces tradicionalnog napajanja strujom uličnih bandera.

– Naše svetiljke će osvetliti raketnu bazu, lično sam bio na pregovorima i jako smo ponosni na ovaj, ali i ostale projekte u toku.

EnGo Planet isporučuje i 300 ekoloških, solarnih svetiljki za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru. U Beogradu, u oktobru realizuju jedan projekat, u Crnoj Gori, Kuvajtu, Saudiskoj Arabiji…

Kompanija je od početka razvijana na relaciji USA – Srbija. U Americi je divizija prodaje, u Hjustonu, država Teksas, proizvodnja i razvoj su u Srbiji, a okrenuti su izvozu u ceo svet. Među prvm lokacijama gde su postavljene je bio Microsoft kampus, potom gradovi Boston, Las Vegas. Među klijentima EnGoPlanet su giganti AT&T, Alliance Energy.

U novom pogonu u Inđiji zaokružuju paletu proizvoda jer su razvili originalna rešenja za sve komponente neophodne u upotrebi solarnih sistema.

-Oduvek mi je bila želja, kao osnivača firme, da iz Srbije pokušamo da izvezemo nešto što nisu maline, čarape, jabuke. Znao sam da imamo kapacitet da napravimo visoko kvalitetan proizvod koji će imati i hardver i softver i moći da se dobro proda. Naše solarne bandere nisu jeftine, ali imaju potražnju i svoje kupce, kaže Petar Mirović.

Izvor: Biznis u regionu