Slobodna zona Novi Sad se širi na lokaciju Industrijskog parka Pobeda

Slobodna zona Novi Sad
 

Slobodna zona Novi Sad dobila je saglasnost Vlade Srbije da se proširi na lokaciju Industrijskog parka Pobeda, čime se stvaraju dodatni uslovi za nove investicije, saopštila je kompanija Marera propertis.

Industrijski park Pobeda je od avgusta 2020. godine u vlasništvu kompanije Marera Propertis koja se bavi akvizicijom, razvojem, iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama komercijalne namene.

"Pobeda" je, kako je saopšteno, jedini industrijski park na severu Srbije koji pored logističkih i proizvodnih kapaciteta nudi skladišni i kancelarijski prostor. Raspolaže sa 110 hiljada kvadrata proizvodnih kapaciteta i 17 hektara zemljišta predviđenog za izgradnju novih objekata.

- U pristupanju Slobodnoj zoni vidimo veliku poslovnu šansu kako za nas, tako i za sve naše postojeće i buduće zakupce. Sigurni smo da pored svih pogodnosti koje Industrijski park 'Pobeda' nudi, slobodna zona predstavlja temelj za unapređenje poslovanja i ostvarivanje veće konkurentske prednosti - rekao je direktor sektora upravljanja industrijskim prostorom kompanije Marera propertis Mile Štrbac.

U okviru parka posluje 35 kompanija različitih delatnosti.

Kompanije koje posluju u okviru slobodne zone imaju pravo na poreske olakšice, poput oslobađanja od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

U slobodnim zonama Srbije posluje više od 200 multinacionalnih kompanija sa više desetina hiljada zaposlenih, a izvoz čini više od 13% ukupnog izvoza Srbije.

- Širenjem na novu lokaciju stvaraju se uslovi za direktne strane investicije, proizvodi iz Srbije imaju veću šansu za afirmaciju na međunarodnom tržištu, kreira se povoljan poslovni ambijent - izjavio je direktor Slobodne zone Novi Sad Miloš Pajović.