Srbija na prvom mestu po broju otvorenih radnih mesta u odnosu na broj stanovnika

 

Prema ovogodišnjem izdanju IBM-ovog godišnjeg izveštaja „Global Locations Trends“, Srbija se nalazi na prvom mestu po broju otvorenih radnih mesta u odnosu na broj stanovnika, i jedna je od atraktivnijih destinacija za buduće investicije iz ugla mogućnosti otvaranja novih radnih mesta.

Prema ovom izvještaju IBM, koji na globalnom nivou obrađuje najnovije trendove u kojima kompanije pronalaze nove lokacije za svoje investicije, globalna aktivnost stranih investicija snažno se povećala u 2016. godini, sa povećanjem od 10% kada se meri kreiranje novih radnih mesta kroz strane investicije širom sveta.

Naročito snažan porast stranih investicija desio se u Istočnoj Evropi. Poljska i Srbija su ostvarile porast investicija za više od 25%, a Češka je ostvarila rast od preko 20%.

Zemlje Zapadnog Balkana prema ovom izveštaju čvrsto stoje na radaru stranih investitora i kompanije sve više posmatraju neke od zemalja u regionu kao atraktivne lokacije za njihove ekspanzije u Evropi. U 2016. godini ove zemlje imale su naročito impresivne performanse po broju radnih mesta stvorenih u odnosu na veličinu populacije, na listi prvih 20 nalazi se 11 zemalja iz Istočne Evrope, a Srbija se upravo tu našla na prvom mestu.

Izveštaj je uradio Plant Location International (PLI), deo IBM Global Business Service, koji je specijalizovan za analizu investicionih lokacija na globalnom nivou i strategije ekonomskog razvoja. U ovim istraživanjima godinama unazad učestvovao je i VIP Fond, tako što šalje informacije o stranim investicijama i lokacijama za region Vojvodine, a tu saradnju nastaviće i Razvojna agencija Vojvodine.

Kompletan izveštaj možete pronaći na IBM sajtu.