Reinvesticija kompanije Heineken u Novom Sadu

 

Kompanija Heineken Srbija predstavila je u svojoj pivari u Novom Sadu kapitalnu investiciju vrednu 16 mil EUR. Jedno od najvećih dosadašnjih ulaganja kompanije u Vojvodini obuhvata dodatnu liniju za limenke i tehnički unapređenu liniju za staklenu ambalažu.

Ovim je postignuta značajno veća operativna i logistička efikasnost i povećana proizvodnja za gotovo 50%. Istovremeno, smanjena je emisija CO2 u distribuciji za više od 1.000 tona godišnje (što je smanjenje od 20%) i dostignuto do 100% iskorišćenost ukupnih proizvodnih kapaciteta, navedeno je u saopštenju.

Generalna direktorka Heineken Srbija, Neda Đokić istakla je da su investicije u pivari u Novom Sadu simbol dugoročnog održivog poslovanja kompanije u Srbiji. Ambasador Holandije u našoj zemlji, Joost Reintjes naveo je da je bilateralna trgovina između Holandije i Srbije premašila 1 mlrd EUR, a Holandija i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih izvora FDI investicija ovde.

Čak 84% sirovina koje Heineken koristi u proizvodnji piva dolazi iz Vojvodine, a vrednost kupovine od lokalnih dobavljača iznosi 11 mil EUR a na godišnjem nivou. - Veoma je važno da se sirovine kupuju na tržištu Vojvodine. U razgovoru sa rukovodstvom kompanije analizirano je pitanje rasta njihovih cena i zaključeno da treba dodatnim finansijskim podsticajima pomoći proizvođače sirovina. Tako želimo da obezbedimo sigurnost proizvođačima sirovina, ali i pivarama da mogu da kupuju na našem tržištu i da taj lanac u budućnosti bude neprekinut - naveo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić dodao je da ova kompanija predstavlja jedan od dokaza da je Novi Sad odlično privredno okruženje i da privlači svetske investitore.