Poslovanje u uslovima pandemije – Biznis barometar, decembar 2020.

 
Pozitivna očekivanja privrednika povodom budućih kretanja svih posmatranih kategorija poslovanja

U decembru 2020. godine realizovan je 42. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 238 preduzeća iz različitih sektora delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika u svim ispitivanim segmentima: ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene i broj zaposlenih.

U ovom istraživanju fokus je stavljen na investicionu aktivnost i poslovanje preduzeća u uslovima pandemije. Rezultati istraživanja pokazuju da je uticaj Kovida-19 na poslovnu aktivnost preduzeća bio negativan u najvećem broju slučajeva (71%) i prema njihovoj proceni, negativne posledice u poslovanju će se osećati još najmanje godinu dana (34%), ali i duže od toga (33%).

Prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji, veliki broj preduzeća se okrenuo virtuelnom poslovanju i poslovnom povezivanju, te oko 80% privrednika poslovne sastanke uglavnom organizuje virtuelno.

U vreme pandemije, oko 70% preduzeća zabeležilo je smanjenje obima prodaje svojih proizvoda i usluga i bilo prinuđeno da delimično ili u potpunosti modifikuje svoj poslovni model, dok je njih 62% menjalo svoje investicione planove. U narednom periodu, najveći broj preduzeća planira ulaganje u zamenu dotrajalog postrojenja ili opreme (40%) i proširenje proizvodnog kapaciteta (33%).

Decembarsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.