Poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova

Toyo Tire Serbia solar plant

Toyo Tire Serbia solar plant

 

Toyo Tire Serbia

Kompanija Toyo Tire Serbia pustila je u rad skoro 50% svoje solarne elektrane, koja se nalazi u okviru fabrike u Inđiji. Elektrana nazvana „Taiyo “ (sunce)smanjiće emisiju CO2 za više od 200.000 tona tokom 20-godišnjeg perioda eksploatacije.

Kako navode u kompaniji, radnici se obučavaju i osposobljavaju za buduće poslove za postavljanje solarnih panela i upravljanje radom solarnih elektrana. Ove veštine će biti potrebne širom regiona u budućnosti.

Projekat podržava UNDP Srbija, kroz „Pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju u Srbiji“, koji finansira Vlada Japana.

„Ponosni smo što će ovaj projekat biti polazna tačka održive transformacije ovde u ovom lokalnom društvu“, piše na profilu ove kompanije na društvenim mrežama.

Metalfer Steel Mill

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je odobrila zajam od 21,4 mil EUR kompaniji, Metalfer Steel Mill, vodećem srpskom proizvođaču čelika za betonsku armaturu, navodi Banka u saopštenju.

Zajmom će biti finansirana oprema čija je svrha poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova, kao i nova solarna fotonaponska mini-elektrana kapaciteta do 4 MW za sopstvene potrebe proizvodnje.

- S obzirom na činjenicu da je metalska industrija jedan od sektora gde je poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja resursa najizazovnije, srećni smo što možemo da podržimo dva zelena aspekta tranzicije ovog projekta: energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije - rekao je Matteo Colangeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan.