Otvorena fabrika nemačke kompanije B+B Thermo-Technik GmbH u Subotici

 

Nemačka kompanija B+B Thermo-Technik GmbH otvorila je u Subotici fabriku za proizvodnju termotehničkih senzora. Kroz investiciju vrednu milion evra najavljeno je zapošljavanje 100 radnika.

Ova kompanija posluje od 1984. godine u Nemačkoj, a proizvodne pogone, pored Subotice, ima i u Holandiji, Кini i Hongkongu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je vlada spremna da nastavi nova direktna ulaganja u industrijske zone, poput one u kojoj je smeštena ova nemačka kompanija, ali i u druge zone koje su izgrađene u Vojvodini.

„Fabrike koje vidimo danas, ovde u Industrijskoj zoni u Subotici, simboli su privredne saradnje sa zemljama iz celog sveta. Spremni smo za nova direktna ulaganja u zonama koje smo izgradili i opremili širom AP Vojvodine. Cilj nam je da stopa nezaposlenosti u AP Vojvodini bude ispod 8 procenata i to će biti naš najznačajniji rezultat“, naglasio je Mirović.

Mirović je naglasio da Nemačka prednjači u ulaganjima na teritoriji Vojvodine što je, prema njegovim rečima, važno zbog zapošljavanja i tehnologija koje stižu sa nemačkim kompanijama.

"Dosadašnja nemačka ulaganja u Vojvodini dostigla su 1,4 milijarde evra, a trenutno radi oko 50 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 60.000 radnika u našoj zemlji, a od toga 22.000 radnika u Vojvodini", istakao je Mirović.

Direktor B+B Sensor Solutions u Subotici Danijel Špehar, izjavio je da je u planu "premeštanje proizvodnih linija te komapnije iz Кine u Srbiju.

Gradonačelnik Subitice Bodgan Laban je istakao da u Privrednoj zoni Mali Bajmok i Slobodnoj zoni trenutno radi više od 6.000 ljudi, te da je u tri velike nemačke kompanije - Simensu, Norma grupi i Кontinentalu zaposleno nešto više od 4.000 radnika, ne računajući oko 400 zaposlenih u Dunkermotorenu, koji je postao deo američke grupacije Ametek.

Otvaranje fabrike B+B Sensor Solutions, dodao je, bitno je za grad Suboticu, jer pored novih radnih mesta znači i dovodjenje novih tehnologija i znanja, ali je veoma važno i za sigurnost i bolji životni standard 15 ljudi zaposlenih u toj fabrici, kao i za njihove porodice.

"Drago mi je što kompanija posluje na gotovo istim principima na kojima je baziran i naš stav kada je reč o poslovanju u Slobodnoj zoni - shvatiti i razumeti šanse, poslovati kvalitetno i stvoriti poverenje partnera uz kontinuriano uvodjenje inovacija u poslovanju. Nakon Dunkermotorena koji će uskoro obeležiti deset godina rada u Subotici i kompanije Bojsen, koja gradi svoj proizvodni pogon, B+B Sensor Solutions je treća kompanija koja je u naš grad došla iz iste oblasti u Nemačkoj – Švarcvalda. Ta činjenica najbolji je pokazatelj da se dobar glas o Subotici daleko čuje", rekao je Laban.