Održana javna rasprava o nacrtu Plana razvoja AP Vojvodine 2023 – 2030. godine

 

Predstavljanje i javna rasprava o Planu razvoja AP Vojvodine 2023 - 2030. godine održana je danas (15.decembra 2022) u Velikoj sali Skupštine Vojvodine. U pitanju je dugoročni dokument razvojnog planiranja, kojim se definišu razvojni pravci i prioritetni ciljevi u narednih sedam godina, kao i mere za njihovo ostvarenje.

Predlagač Plana je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a za koordinaciju procesa izrade dokumenta bila je zadužena Razvojna agencija Vojvodine. Izradu dokumenta podržali su projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU" i „Reforma javnih finansija – Agenda 2030", koje sprovodi GIZ u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a oba projekta finansira Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, dok se drugi projekat sprovodi uz kofinansiranje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). U svim aspektima izrade Plana svim aspektima izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030 integrisani su ciljevi UN Agende 2030, koji predstavljaju održivi pristup razvoju društva.

U uvodnom delu učesnicima javne rasprave obratio se predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, istakavši da je reč o najvažnijem planskom dokumentu Pokrajine, koji definiše ciljeve u svim oblastima društvenog života i mehanizme za njihovo ostvarivanje, kao i odgovornost svih kojima će primena tih mehanizama biti poverena:

„Prioritetni ciljevi ovog plana i mere za njihovo ostvarivanje integrisani su u četiri razvojna pravca: Vojvodina kao mesto neprekidnog rasta životnog standarda, interkulturalna Vojvodina, energetski održiva, digitalna i prostorno povezana Vojvodina, i zelena Vojvodina otporna na klimatske promene“.

„Plan je definisan veoma ambiciozno i sveobuhvatno, uz oslanjanje na uspostavljene pozitivne trendove, na želju da se svim stanovnicima Pokrajine obezbedi bolji život, ali i na činjenicu da Vojvodina ima sve resurse – od ljudskih do prirodnih koji su od izuzetnog značaja za razvoj“, naglasio je Mirović.

Štefan Hajek, šef Sektora za dobro upravljanje Nemačke razvojne saradnje u Republici Srbiji, istakao je da je Plan razvoja AP Vojvodine najvažniji strateški dokument Vojvodine, te da će uticati na kvalitet života svih njenih građana i građanki.

„Transparentnost i konsenzus svih aktera koji su obeležili proces izrade ovog dokumenta jednako su važni kao i sam njegov sadržaj. Zato se nadam da će iskustva iz tog procesa, kao primer dobre prakse, biti primenjena u kreiranju drugih strateških planova u oblasti nacionalnih i lokalnih javnih politika u Srbiji”, rekao je Hajek.

Šefica Odeljenja za demokratsko upravljanje Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji Melina Papageorgiju naglasila je da je Plan razvoja AP Vojvodine sveobuhvatan dokument koji određuje strateški pravac njenog razvoja. Istovremeno, Plan je instrument za usklađivanje sa Ciljevima održivog razvoja.

„Današnja javna rasprava je odlična prilika da građani, civilno društvo, akademska zajednica i privatni sektor iznesu svoje potrebe i prioritete kako bi bili uzeti u obzir i uključeni u Plan. Ova praksa participativnog kreiranja politika ukorenjena je u međunarodnim standardima dobrog upravljanja“, rekla je Melina Papageorgiju.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Srbije Bojana Tošić izjavila je da je ovaj planski dokument primer dobre prakse koji će biti prezentovan lokalnim samoupravama u Pokrajini. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je uložila napor da se kreiraju ciljevi posvećeni pre svega mladim ljudima.

Predstavljajući Plan razvoja APV, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Aleksandar Sofić podsetio je da je u izradi ovog dokumenta učestvovalo preko 20 institucija sa oko 100 svojih predstavnika kao i da je svaka faza prošla javne konsultacije kroz akciju „Uključi se i ti“, gde je u komunikaciji sa najširom javnošću utvrđeno koje su to oblasti u kojima građani očekuju najveće poboljšanje.

„Plan razvoja AP Vojvodine će se sprovoditi kroz planove razvoja lokalnih samouprava i srednjoročne planove pokrajinskih i lokalnih organa“, rekao je Sofić i naglasio da će Pokrajinska vlada i Sekretarijat učiniti sve da se uspostavi adekvatan sistem, ne samo za sprovođenje, nego i za praćenje sprovođenja i vrednovanje ostvarenih rezultata definisanih ovim dokumentom.

Javnoj raspravi su prisustvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i mnogi drugi.

Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030. godina sprovodi se u periodu od 9. decembra do 25. januara 2023. godine.

Javne prezentacije Nacrta Plana održaće se i u sledećim gradovima:

21.12.2022. godine u Somboru od 11 do 14 časova (Trg cara Uroša 1)

18.01.2023. godine u Sremskoj Mitrovici od 11 do 14 časova (Svetog Dimitrija 13)

25.01.2023. godine u Zrenjaninu od 11 do 14 časova (Trg Slobode 10).