Održana 15. konferencija o ekonomskim reformama u Srbiji “Siva knjiga 2023”

 

Jubilarna, 15. konferencija o ekonomskim reformama u Srbiji, “Siva knjiga 2023”, u organizaciji Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Istom prilikom objavljena je i 15. izdanje Sive knjige.

Siva knjiga sadrži 100 najznačajnijih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji. Od ovih 100 preporuka, 15 je simoblično označeno kao prioritetno, među kojima su smanjivanje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, uvođenje zelenih nabavki i centralne evidencije materijalnih resursa. Od 100 predloženih preporuka, 22 nose EU bedž, jer njihovo rešavanje doprinosi bržem putu Srbije ka EU.

U okviru konferencije, upriličena je svečanost dodela priznanja. Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković i predsednica Vlade Ana Brnabić, prvi put nakon 2019, uručili su nagradu za Reformatora godine potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom.

Timska priznanja dobili su zaposleni za ostvarenja i rezultate u javnoj upravi i to timovima Grada Sombora i Grada Zrenjanina.

Dodeljena su i tri specijalna priznanja za promociju reformi medijima: ekonomskom novinaru „Radio Beograda“ Ivanu Jovanoviću, urednici „Blic biznisa“ Suzani Lakić, kao i urednici magazina i portala „Nova Ekonomija“, Ivani Pavlović. Zbog rezultata u digitalizaciji, Specijalno priznanje dobio je i lider Agencije za privredne registre, Milan Lučić.

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, zahvalio se NALED-u na radu, posvećenosti, digitalnim projektima, reformama i saradnji sa Vladom Republike Srbije, te naglasio da je NALED „postao deo revolucionarnih promena ka stvaranju moderne, prosperitetne Srbije, regionalnog lidera“.