Martovsko izdanje Biznis barometra – Inovativni pristup razvoju preduzeća

 

U martu 2024. godine realizovan je 55. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 109 preduzeća koja posluju u svim sektorima delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika na nivou privrede Vojvodine u kategorijama istraživanja: ukupno poslovanje, prodajne cene i promena broja zaposlenih lica.

Centralne teme u istraživanju bile su inovativni pristup rastu i razvoju preduzeća i transformacija poslovanja. Nalazi istraživanja ukazuju je trećina ispitanih preduzeća u prethodne tri godine sprovodila inovativne aktivnosti, pri čemu su najviše zastupljene inovativne aktivnosti inovacija proizvoda/usluga i inovacija proizvodnog procesa. Blizu polovine ispitanih preduzeća koristi softverska rešenja za upravljanje poslovnim procesima, trećina koristi specijalizovane softverske alate u kreiranju proizvoda/usluga, a petina poseduje digitalizovanu proizvodnju.

U faktore koji su važni za rast i održivi razvoj preduzeća spada i efikasan lanac snabdevanja. Ispitana preduzeća smatraju da razvoj strategija za smanjenje potencijalnih rizika najviše doprinosi jačanju lanca snabdevanja. Za ključne prioritete u strategiji rasta i razvoja preduzeća, ispitanici su izdvojili širenje tržišta i unapređenje kvaliteta proizvoda/usluga.

Martovsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.