Agrobiznis

Vojvodina je tradicionalno poljoprivredni region sa više od milion i po hektara obradive zemlje. Zbog obilja plodnog poljoprivrednog zemljišta koje pokriva 90% njene teritorije, poljoprivreda je važan deo lokalne ekonomije, a kontinuirano privlači i interes stranih kompanija u sektoru poljoprivrede, a posebno u sektoru hrane i pića.

Ključne karakteristike:

  • Plodna zemlja: 1,8 miliona ha - 90% njene teritorije
  • Najniža upotreba đubriva i pesticida u Evropi
  • Visoko kvalitetna sirovinska baza i optimalni klimatski uslovi
  • Veliki potencijal u organskoj proizvodnji - zakon zabranjuje proizvodnju i trgovinu GM proizvoda
  • Duga poljoprivredna tradicija i iskustvo
  • Stalni porast udela izvoza (10,9% rast u poređenju sa 2012.)
  • Broj 1. sektor: 79 kompanija, tri milijarde evra investicija, 12.200 zaposlenih.
  • 128.465 gazdinstava prosečne površine 12,3ha

Velika sirovinska baza

  • Zemljište - 84% njene teritorije čini plodno poljoprivredno zemljište
  • Voda - 1400 km duga mreža plovnih kanala i reka; jedan od najvećih hidroloških čvorova u Evropi. Sistem za navodnjavanje ukupne dužine od 0,5 miliona hektara.
  • Klima - Umerena kontinentalna, idealna za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
  • Proizvodnja sirovina - Top 5 prinosa u Vojvodini: kukuruz, pšenica, suncokret, soja, šećer; kukuruz (40% obradivih površina i 3,5 mil tona prinosa) je najveći izvozni proizvod.
    • Povrće – sve vrste proizvodnje iz vrta i sa polja.
    • Voće – oko 29. 000 ha; prosečan prinos 210.000 t voća; 90.000 t grožđa
    • Stoka – goveda (holštajn-frizijska, evropska crno-bela, simentalke), svinjetina (švedski, danski, holandski landras, jorkširska velika bela), ovce, živina.
Agro_SupliersDay_SRB

Sistem podrške:

Obrazovanje

  • Univerzitet u Novom Sadu
  • Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
  • Tehnološki fakultet, Novi Sad
  • Poljoprivredni fakultet, Zemun
  • Univerzitet u Beogradu
  • Fakultet za biofarming u Bačkoj Topoli (Megatrend Univerzitet)

Podrška inovacijama

  • Institut za bilje i povrtarstvo, Novi Sad
  • Veterinarski institut Novi Sad
  • Institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
  • Institut za kukuruz, Zemun Polje
  • Institut za stočarstvo, Beograd
  • Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

Primeri dobre prakse: