Kako nauka može da pomogne domaćim preduzećima u agrobiznis sektoru

 

Online panel "Nauka u službi privrede" neće se danas održati zbog tehničkih problema na sajtu virtuelnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Izvinjavamo se panelistima i publici. Od panela ne odustajemo, jer je tema važna, a javnost ćemo blagovremeno obavestiti o drugom terminu.

Onlajn panel diskusija "Nauka u službi privrede“ održaće se u okviru virtuelnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Svi zainteresovani moći će da ja prate u utorak, 15. decembra, od 11.30 do 12.30, na linku expoonline.rs.

Prošlo je devet meseci od početka pandemije, globalne krize javnog zdravlja, ali i globalne krize privrede i finansijskog tržišta. Uz ovo, približava se i kraj fiskalnog perioda, kada kompanije sumiraju godinu i planiraju poslovanje za naredni period. Kako bi opstale, mnoge od njih moraće da razviju nove proizvode, uvedu potpuno novi proizvodni ili poslovni proces, smanje troškove proizvodnje unapređenjem tehnološkog procesa. Doprinos nauke, tehnologije i inovacija ključan je za suočavanje sa ovim izazovima, kao i za ekonomski oporavak nakon pandemije.

Uzimajući sve ovo u obzir, kao i činjenicu da je razvoj ovog sektora, a posebno podrška prerađivačkoj i prehrambenoj industriji, u narednom periodu jedan od prioriteta RAV-a, organizovali smo jednočasovni onlajn panel sa ciljem da svi više saznamo o tome kako nauka može da pomogne u razvoju ovog sektora. Na njemu će se okupiti predstavnici naučnih institucija iz sektora prehrambene industrije, kompanije iz sektora koje su koristile usluge ovih institucija, kao i predstavnici državne institucije koja finansijski pomaže saradnju nauke i privrede. Sve zainteresovane kompanije i pojedinci (gledaoci), ukoliko su registrovani, moći će da prate panel i postavljaju pismeno pitanja.

Panelisti su:

Dr Nenad Magazin, vanredni profesor i direktor Departmana za voćarstvo - Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Boris Bošnjak, direktor proizvodnje - Atos Fruktum

Dr Elizabet Janić Hajnal, pomoćnica direktora – Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS)

Ljuba Jocić, rukovodilac proizvodnje - Mesara „Štrand“

Dr Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom – Institut BioSens

Đorđe Đukić - Poljoprivredno gazdinstvo „Đukić“, Gospođinci

Dane Atanasković, projekt menadžer - Fond za inovacionu delatnost.

Moderator je:

Đorđe Simović, agrarni novinar (RTV Radio Novi Sad, osnivač poljoprivrednog portala Poljoprivreda.info, saradnik brojnih agrarnih medija).

Kako se registrovati i pratiti

1. Onlajn panelu može se pristupiti na sledeći način:

2. Registrujte se na expoonline.rs (https://www.expoonline.rs/registracija/)

3. Registrujete se kao fizičko lice / pravno lice / izlagač / suizlagač / medij

4. Na imejl će vam stići potvrda da ste se uspešno registrovali, potrebno je klikom u mejlu potvrditi registraciju

5. Imejl podsetnik dobićete 24 časa pre panela, sa linkom za pristup panelu. Kliknite na link i registrujte preko svog naloga. Preporučujemo da iskoristite opciju i dodate događaj u svoj lični kalendar – link za direktno dodavanje će biti u imejlu potvrde

6. Tokom panela ćete moći u pisanoj formi da postavljate pitanja učesnicima.

Dobrodošli na panel "Nauka u službi privrede“ Razvojne agencije Vojvodine, i dobrodošli na virtuelni Novosadski poljoprivredni sajam.