Japanski Nidec u Novom Sadu otvorio fabriku elektromotora

 

Japanska kompanija Nidec Electric Motor Serbia, kao deo Nidec Elesys Europe, otvorio je u Novom Sadu fabriku u kojoj će se proizvoditi elektromotori za servo volane i pogonski motori za hibridna vozila.

Kamen temeljac za fabriku postavljen je u julu prošle godine, predviđeno je da se objekat prostire na 59.760 m2, a za ovu investiciju vrednu oko 250 miliona evra, Vlada Srbije dala je subvenciju od 8,9 miliona evra.

Kompanija je najavila da će u prvoj fazi biti zaposleno 250 radnika, a kada proizvodnja dostigne pun kapacitet u prvoj fazi, zapošljavaće između 1.000 i 2.000 ljudi.

Otvaranju fabrike prisustvovovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, kao i predstavnici japanske kompanije i grada Novog Sada.

Vučić je rekao da je dovođenje japanskih investicija od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo zbog zapošljavanja velikog broja ljudi i novih tehnologija, već i zbog toga što je to zamajac za budućnost u saradnji dve zemlje.

„Za nas je Japan jako važan partner, 320 miliona evra je godišnja trgovinska razmena naših zemalja“, kazao je Vučić i dodao da je važno da Nidec nastavi i sa drugim fazama ulaganja u Srbiji.

Istakao je i da Srbija mora da ojača tehničke fakultete jer su strani investitori zainteresovani za kadrove koji se u njima školuju.

Ulaganje u Srbiji, kako je ranije objavio Nidec, je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka Nidec.

Grupacija Nidec posluje u 40 zemalja, ima 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi.