Japanska kompanija Toyo Tires dolazi u Inđiju

 

Japanska kompanija za proizvodnju guma Toyo tires zvanično je postala vlasnik 63 hektara zemljišta u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, poznatijoj kao Lokacija 15.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motorna vozila će do kraja 2023. godine uložiti 364 mil EUR u opremu i pogone, koji će se prostirati na površini od 300.000 m2. U prvoj fazi biće zaposleno 523 radnika na neodređeno vreme.

Navedena investicija je projekat od značaja za Republiku Srbiju, naročito za privredu Inđije, a rezultat je trogodišnjih pregovora kompanije sa Vladom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Opštinom Inđija, a manifestovano putem potpisivanja ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, 16.septembra - navedeno je na sajtu Opštine Inđija.

- Koliko su pregovori bili neizvesni pokazuje i podatak da su pregovori trajali tri godine i da je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje za ovu investiciju. Najveći konkurenti Inđiji bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj - piše na sajtu Opštine Inđija.