Intenziviranje saradnje između AP Vojvodine i italijanske pokrajine Friuli Venecija Đulija

 

Predstavnici Razvojne agencije Vojvodine (RAV) prisustvovali su sastanku delegacije italijanske pokrajine Friuli Venecija Đulija, na čelu sa regionalnim ministrom za poljoprivredu, šumarstvo, ribolov i planinske resurse Stefanom Zainerom, i pomoćnice sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosavom Enderić.

Tema sastanka bilo je inteziviranje saradnje dvaju regija (poslednji takav sporazum zaključen je 2012. godine u Novom Sadu) i moguće oblasti saradnje u tim cilju, Olivera Kovačević, šefica Sektora za promociju u RAV-u, održala je prezentaciju o privrednim i investicionim potencijalima Vojvodine.

Enderić i Zainer su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje povezivanjem privrednih subjekata, u oblasti turizma i informacionih tehnologija, a poseban akcenat dat je poljoprivredi. Predsednik Sajma Pordenone Fiere, Renato Pujati, istakao je da su italijanske kolege posebno zainteresovane za uspostavljanje saradnje sa Institutom Biosens, pre svega u vezi sa korišćenjem voda i savremenih sistema za navodnjavanje.

Italijanska delegacija je izrazila interesovanje i za učešće na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a Pujati je uputio poziv delegaciji Vojvodine za učešće na sajmu Pordenone Fiere, jednom od najznačajnijih međunarodnih sajmova u Italiji.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević, direktorka Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Alma Mons- Ltd, Milica Vračarević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović i drugi.