Inicijativa Digitalna Srbija, USAID i Srbija Inovira objavili Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji

 

Projekat Srbija Inovira, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub, i Inicijativa "Digitalna Srbija", objavili su Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji, kako bi potencijalnim poslovnim anđelima i startapima pomogli da još bolje razumeju prednosti i sam proces anđeoskog investiranja, kao i različite opcije za investiranje iz poreskog i pravnog aspekta.

Anđeosko investiranje predstavlja važan podsticaj domaćem startap ekosistemu, jer poslovni anđeli startapima ne pružaju samo finansijska sredstva, već i svoje poslovno znanje i iskustvo. Zajednica poslovnih anđela u Srbiji je, kako je saopšteno, u kontinuiranom porastu i čine je imućni pojedinci koji podržavaju startape tako što investiraju sredstva, vreme, kontakte i znanje u njihov razvoj. Ključna vrednost poslovnih anđela je to što ulažu u kompanije dok su još uvek u veoma ranoj fazi razvoja i najčešće aktivno učestvuju u razvoju kompanije.

- U Srbiji poslednjih godina vidimo porast ponude i tražnje kada je u pitanju anđeosko investiranje, ima sve više startapa koji već u ranim fazama razvoja demonstriraju ozbiljan potencijal za rast i sve više ljudi koji žele da investiraju u njih. Javno komuniciranje ovih investicija je veoma važno jer se tako ekosistemu, odnosno startapima, daje signal da je ovakva vrsta podrške dostupna. S druge strane, veći broj domaćih investitora je odličan pokazatelj stranim investitorima da postoji poverenje i potencijal u ekosistemu - izjavila je Nataša Škrbić, programska direktorka za startap ekosistem u Inicijativi "Digitalna Srbija", navodi se u saopštenju.

Prema rečima Slobodana Zebića, rukovodioca tima za pristup izvorima finansiranja u okviru projekta Srbija Inovira u zemlji i u regionu, interesovanje za investiranje u inovativne startap kompanije od strane bogatih pojedinaca beleži konstantan rast.

- S obzirom na sve izazove koje ovaj vid investiranja nosi sa sobom i na strani anđela invesitora, ali i na strani startap kompanija u najranijim fazama poslovanja, važno je da postoje projekti i inicijative koji pružaju ekspertsku podršku i daju osećaj sigurnosti. Sve to je dobar signal koji povećava atraktivnost našeg tržišta za ulaganja domaćih i stranih invesitora, pa i anđela - kaže Zebić.