IGB Automotive proslavila 10 godina poslovanja u Srbiji – Najavljene nove investicije

 

IGB Automotive, nemačka kompanija koja u Inđiji posluje u sektoru pretaće automobilske industrije, najavila je ulaganje 2 mil EUR u novu opremu u Inđiji, rečeno je 21. septembra na proslavi 10 godina poslovanja ove kompanije u Srbiji.

Prema rečima Jozefa Hilmera, generalnog direktora i osnivača grupacije Bauerhin, u pitanju je investicija u novu tehnologiju.

-Trenutno intenzivno radimo na razvoju i industrijalizaciji motora ventilatora. Sa investicijom vrednom 2 mil EUR u najmodernije mašine i postrojenja, napravićemo proizvodnu liniju za proizvodnju motora ventilora u različitim verzijama, rekao je Hilmer i objasnio da bi proizvodno postrojenje u prvoj fazi izgradnje trebalo da ima proizvodni kapacitet od milion motora ventilatora godišnje.

Kako kažu iz IGB Automotive, ova proizvodnja trebalo bi da počne sredinom 2018. godine, a odluka menadžmenta da se proizvodnja motora ventilatora pozicionira u Inđiji je još jedan znak poverenja u buduću održivost kompanije u Srbiji.

 
 

Kako je počela priča I.G. Bauerhin u Srbiji?

Kompanija IG Bauerhin je prvi put agenciju Vojvodina Investment Promotion – VIP (čiji je RAV pravni naslednik), kontaktirala u junu 2007. godine na osnovu reklame u nemačkom časopisu Ost-West Contact. Javili su se, dobili sve informacije koje su tražili, došli da vide lokaciju i ostali.

Fabrika je otvorena nakon samo tri meseca, u septembru 2007, a kompanija već u u maju 2008. dobija subvencije Republike Srbije za 300 otvorenih radnih mesta. S obzirom na to da je IGB najvišu produktivnost imala upravo u ovoj fabrici, koja je bila najviše ocenjena od strane njihovih inostranih klijenata i koja je već posedovala najvažniji sertifikat u automobilskoj industriji ISO TS 16949, rukovodstvo kompanije je odlučilo da proširi svoju investiciju. Umesto kupovine objekta koji su do tada iznajmljivali, započet je novi Greenfield projekat u istoj opštini. U oktobru 2010. godine potpisan je ugovor sa opštinom, kupljeno je zemljište i na njemu izgrađen novi proizvodni pogon, a kompanija uskoro dobija i nove subvencije za nova zapošljavanja u vrednosti od 1,8 miliona evra.

Prve, 2007. godine, zaposleno je 133 radnika i proizvedeno 100.000 grejača za sedište. Već 2008. godine, u godini kada počinje i svetska ekonomska kriza, IGB proizvodi 1,5 miliona grejača za automobilska sedišta, dobija sertifikat o kvalitetu ISO TS 16949 i zapošljava još 48 radnica.

Danas je IGB fabrika jedan od najboljih poslodavaca u Vojvodini, ali i najbolja proizvodna jedinica Bauerhin grupe po veličini, broju zaposlenih i proizvodnji. Zapošljavaju oko 2.300 ljudi i proizvode više od 24 miliona proizvoda godišnje. Nalazi se na listi kompanija sa najvećim brojem zaposlenih, od kojih više od 90% čine žene, i predstavlja snažan oslonac daljem razvoju lokalne zajednice.