HTEC dobio kredit za širenje u Evropi – najveće finansiranje EBRD-a nekoj IT kompaniji na Zapadnom Balkanu

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 55 miliona evra HTEC Grupi (HTEC), srpskoj kompaniji za inženjering i razvoj digitalnih proizvoda, sa sedištima u Srbiji i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kredit od 55 miliona evra pomoći će dalje širenje i internacionalizaciju poslovanja HTEC-a kroz strateške akvizicije. Kompanija će takođe investirati u jačanje svojih usluga i stručnosti u svim domenima, uključujući FinTech. Ovaj potez je usledio nakon akvizicija koje su se desile poslednjih godina, koje je podržala i EBRD, a koje su omogućile HTEC-u da sa 250 poraste na više od 2.000 profesionalaca.

„Uzbuđeni smo što smo ponovo partneri sa HTEC-om, kompanijom koju smo prepoznali i podržali kada je još bila na početku svoje faze ekspanzije. EBRD pomaže lokalnim kompanijama da postanu regionalni šampioni i izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška pomogla HTEC-u da raste i postane jedna od vodećih IT kompanija u regionu i globalni igrač u sektoru inženjerskih usluga“, rekaо je Dirk Verner, direktor za telekomunikacije, medije i tehnologiju u EBRD.

Zajam je do sada najveće finansiranje EBRD-a jednoj kompaniji iz IT sektora na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu.

HTEC Grupa je osnovana u Srbiji 2008. godine i od tada je izrastla u globalnu kompaniju za inženjering i razvoj digitalnih proizvoda, sa sedištem u San Francisku i sa rastućom mrežom razvojnih centara širom jugoistočne Evrope. Pruža usluge brojnim međunarodnim klijentima, u rasponu od blue chip kompanija do visokotehnoloških proširenja u sektorima kao što su maloprodaja, zdravstvo, transport i logistika.

Miroslav Virijević, finansijski direktor HTEC-a kaže da je partnerstvo sa EBRD-om u protekle dve godine pomoglo da kompanija implementira strategiju širenja u regionu:

„Sada smo prisutni na 29 lokacija u sedam zemalja sa ciljem da budemo najbolja kompanija za razvoj karijere inženjerskih i drugih talenata u ovom regionu. Vođeni smo ciljem da rešimo najteže inženjerske probleme za naše klijente, angažujući tako naše ljude u izgradnji globalno konkurentnih karijera u ovom delu sveta.”

EBRD i HTEC su se prvi put udružili 2020. godine kada je Banka odobrila zajam, sufinansiran od strane Fonda za proširenje preduzeća (ENEF), za podršku HTEC-ovoj akviziciji srpske IT kompanije Execom.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 7,5 milijardi evra u zemlju. Njen fokus u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, poboljšanju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Izvor: EBRD