Glavna tema Biznis barometra za decembar: poslovno okruženje i aspekti poslovanja

 

U decembru 2022. godine realizovan je 50. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 175 preduzeća koja posluju u svim sektorima delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika na nivou privrede Vojvodine u svim posmatranim kategorijama istraživanja: ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene i broj zaposlenih.

Centralna tema u istraživanju bila je poslovno okruženje i aspekti poslovanja preduzeća. Nalazi istraživanja ukazuju da su privrednici zadovoljni poslovnim okruženjem, posebno postojanjem mogućnosti za razvoj saradnje sa drugim poslovnim subjektima i veličinom tržišta.

Glavne prepreke na putu ka unapređenju poslovanja ogledaju se u nedostatku obrtnih sredstava, zastareloj tehnologiji i opremi preduzeća i nedovoljnom ulaganju u marketing. Za dalji razvoj i unapređenje poslovanja od velikog je značaja jačanje imidža, odnosno reputacije preduzeća, kontinuirano usavršavanje znanja zaposlenih i postojanje široke mreže poslovnih saradnika.

Decembarsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.